Free Music!

A Deezer mégsem megy tőzsdére

2015. november 08. - Pléh Dániel

Ha szigorúak akarunk lenni ,akkor azt kell mondjuk, a Deezer-nek az egész folyamatot sem kellett volna elkezdenie és már ezzel is többet ártott magának, mint amennyi előnye származott belőle.

A tőzsdei kibocsátási folyamat részeként ugyanis az iparág szereplői és a befektetők pontos képet kaphattak a francia cég üzleti modelljében, az erőltetett terjeszkedésnek és telco megállapodásoknak köszönhetően mekkora lyukak tátonganak.

Ez valamint az Apple és a Youtube  streaming piacra lépésének a Pandora részvényeire gyakorolt sokkja után, abszolút nem meglepő, hogy a Deezer a piaci viszonyok kedvezőtlen változására hivatkozva az eredetileg bejelentett dátum előtt napokkal visszavonta tőzsdére lépési igényét.

A francia cégnek több problémát is megnyugtatóan kezelnie kell, kellene mielőtt újból a tőzsdére lépéssel próbálkozik:

deezer_recorder_650px.jpg

1. Előfizetőszám

A Deezer előfizetőszáma 2015-ben csökkent, ami egy olyan piacon, ahol minden cég meredek ügyfélszám növekedésről számolt és számol be önmagában véve is rossz hír.

Némileg javít a helyzeten, hogy a francia ég szándékosan vállalta be ezt a lépést, annak érdekében, hogy javítson a valóban a szolgáltatásra előfizetők illetve a különböző együttműködési megállapodások keretében előfizetőinek számító ügyfelek arányán

2. Fizető ügyfelek

A Deezer több gondja közül talán ez a legnagyobb és legjelentősebb. A beadott pénzügyi adatok alapján ugyanis az idei év közepén jelentett adatok alapján a 6.3 millió előfizető több, mint fele 3.3 millió előfizető telco megállapodások inaktív felhasználója! Ennek megfelelően a bevételt generáló felhasználók száma messze elmarad a Deezer által kommunikált értékektől. A befektetőket ugyanakkor nem is feltétlenül ez érdekli majd,( hiszen a tőzsdére lépés egyben egyfajta tabula rasa-t is jelent ) sokkal inkább az, hogy mindez mit jelent a jövőre nézve? Nem sok jót! A bevételt generáló felhasználók száma ugyanis 2013-ban a teljes bázis 40%-át sem érte el, ezt sikerült idén 60%-ra tornázni, de a kép ettől még elkeserítő! Az inaktív felhasználók ugyanis olyan felhasználók, akik ingyen igénybevehetnék a szolgáltatást, mégsem teszik, vagy azért, mert nem meggyőző számukra a szolgáltatás vagy azért, mert esetleg már más streaming szolgáltatást használnak!

3. Veszteséges működés

Szigorú és igazságtalan dolog lenne egyedül a Deezer-re kijelenteni, hogy veszteségesen működik, hiszen ezzel szinte minden streaming szolgáltatás küzd, de ettől még tény, hogy az elmúlt négy évben összesen közel 90 millió dollár veszteséget termelt a francia cég.

deezer_revenue_2012_2015.jpg

Az idei év ebből a szempontból pozitívum, hiszen a bevételek a legmagasabbak lesznek, miközben a veszteség a legalacsonyabb lesz. Igaz ugyanakkor, hogy ezt 500 ezerrel kevesebb előfizető mellet értheti el a Dezeer, azaz alapvetően nem a hatékonysága növekedett, egyszerűen csak a kevesebb előfizető, kevesebb költséget jelent.

4. Az Orange szerződés

Anno évekkel ezelőtt, a Deezer Franciaországból kiindulva, először a legnagyobb francia telekommunikációs cég, az Orange-al vágott együttműködésbe. Az együttműködés a Deezer bevételeink és működésének kulcspontja, mindamellett, hogy kizárólagosságot biztosít a francia cég számára a hazai piacokon..Az Orange megállapodásból szárma bevételek 2013-ban még a Deezer bevételeinek több,mint felét tették ki és még napjainkban is a cég bevételeinek negyede ebből a megállapodásból származik.

Az igazi fekete leves a majdani Deezer befektetők és a jelenlegi Deezer vezetés számára ugyanakkor még csak ez után következik: jövő évben lejár a francia cég exkluzivitása, azaz az Orange immáron más streaming cégekkel is köthet majd együttműködéseket, 2018-ban pedig   Deezer szerződés is megszűnik majd, azaz 2018-ra a francia streaming szolgáltató elveszítheti összes Orange ügyfelét.

A Deezer számára tehát kelen formájában a tőzsdére lépés könnyen öngyilkossággal érhetett volna fel, ettől függetlenül a helyzetük nem lett könnyebb, sőt. Ennek a négy feladatnak a megoldása rövid idő alatt ugyanis több, mint nehéznek tűnik, idő pedig nincsen túl sok. Ahhoz ugyanis, hogy a Deezer fel vehesse a versenyt az Apple-el és a Youtube-al, sok pénzre, nagyon sok pénzre lesz szüksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr398030652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása