Free Music!

Egy lépéssel közelebb a klaszikus streaming szolgáltatáshoz a Soundcloud

2016. január 28. - Pléh Dániel

 Valamikor 2003 végén a Soundcloud egy álom megválasztását tűzte ki célul maga elé, annak ellenére, hogy már akkor is roppant sokeres zenei szolgáltatás volt. A Soundcloud eltökélt abban, hogy streaming cég legyen belőle, olyan streaming cég, ahol egyszerre találhatóak meg az ismert, mainstream jellegű tartalmak és a sokkal kevésbé ismert, underground tartalmak egyaránt.

soundcloud_hear_tthe_world.jpg

A major kiadók tartamainak licenszelése ugyanakkor hosszadalmas, sok buktatóval tarkított folyamat ezt több cég is megtanulta már, saját árán és most a Soundcloud is átmegy ezen. A Warner Music- kal, 2015 őszén kötött megállapodás ugyan ígéretes kezdet volt, azóta ugyanakkor inkább csak a problémákról hallunk a Berlini cég és a nagy kiadók között zajló tárgyalások kapcsán.

Aztán amikor szinte már mindenki temetni kezdte a berlini cég streaming projektjét, szinte a semmiből érkezett a világ legjelentősebb kiadójával, a Universallal való megállapodás híre. A megállapodás, amelynek a részleteit nem közölték lehetővé teszi, hogy a kiadó tartalmai megjelenjek a Soundcloud szolgáltatásában, több országban is (..), a Universal és az általa képvisel előadók pedig a hirdetési bevételekből részesülhessenek.

A megállapodás természetesen kulcsfontosságú a Soundcloud jövője szempontjából, és ez esetben messze nem csupán a berlini cég streaming szolgáltatási terveit értjük, hanem a jövőjét is, hiszen a kiadók perekkel is fenyegették korábban.

A világ legjelentősebb kiadójával illetve a vele kapcsolatban álló zeneműkiadóval való megállapodás ugyanakkor nm csak a Soundcloud esetleges és egyre valószínűbb streaming szolgáltatási tervei miatt fontos. Korábban ugyanis pontosan a nem teljesen tiszta jogi helyzet volt az, ami megakadályozta azt, hogy a Soundcloud a Twitter zenei terveinek részévé váljon.

Jó(??) hírek a pénzügyről

Tavaly nyár végén igen reális lehetőség volt, hogy a berlini cég az év végéig sem képes finanszírozni működését. 2015 lezárult, a Soundcloud nem ment csődbe. Akár ebben is szerepe lehetett annak a január közepén bejelentett befektetésnek, melyet a Tennenbaum Capital Partners hajtott végre, 35 millió dollár értékben.

Feltétlenül fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem befektetésről, hanem kölcsönről van szó. Ami azért különösen annak ismeretében érdekes, hogy a berlini cég utoljára több,mint 1 évvel ezelőtt, tudott újabb befektetőket szerezni.

A 35 millió dollár ,egy ilyen tőkeigényes iparágban ugyanakkor nem nevezhető hosszú idejű befektetésnek, azaz minden valószínűség szerint kijelenthető, hogy a berlini cég továbra is igen komoly pénzügy gondokkal küzd

 

Nagyon nagy kérdés ugyanakkor, hogy a Soundcloud valóban megmenekült-e ezen kiemelkedően fontos megállapodás révén?

Ha őszintén, az üzleti adatokat figyeleme véve értékelünk, azt kell mondanunk, nem biztos. A berlini cég ugyanis az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt. Mindez önmagában még nem lenne gond, hiszen a Spotify , a Pandora, sőt alapvetően szinte az összes streaming szolgáltatás veszteséges, a magas tartalom költségek miatt. Az már rosszabb jel, hogy a veszteségek a bevételek hányadában is egyre növekvő méretet mutatnak. A legutolsó lezárt pénzügyi évben a veszteség meghaladta a bevételek kétszeresét! Az igazán aggasztó azonban az, hogy mindezeket az adatokat egyrészt akkor produkálta a Soundcloud, amikor még nem voltak meg a major kiadói megállapodásai és az azzal káró kötelezettségek , másrészt pedig, hogy a veszteségeinek elsődleges oka a végtelenül magas HR költségekből vezethető leginkább le.

A Soundcloud tehát egy halálosnak mondható pénzügyi pályán lavírozott, evickélt, már azelőtt, minthogy a nagy nemzetközi kiadókkal megállapodott volna. Márpedig az igazi pénzügyi terhet majd ezek a megállapodások rakják a német cég hátára, különösen, mivel feltételezhetően a kiadóknak fizetendő díjak, tartalmazhatnak majd kompenzációt a korábbi jogsértések ellentételezéseként, a jövőbeni bevételek megelőlegezéseként szolgáló minimumgaranciákat illetve akár tulajdonrészt is.

Egy fontos csatát megnyert  cég, de a háborút igazából még most kezdi csak majd meg. Az ellenfelek pedig egyben potenciális barátjelöltek is, hiszen a végtelenül nehéz pénzügyi helyzet legegyszerűbben egy akvizícióval lenne megoldható. Jelölt egyszer már volt, akkor a rendezetlen jogi helyzet hiúsította meg a tranzakciót. Jelölt most is lenne, a jogi helyzet pedig a Universal megállapodással sokat egyszerűsödött…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr708273550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása