Free Music!

Itt a Soundcloud régóta várt streaming szolgáltatása

2016. április 11. - Pléh Dániel

2013 végén a Soundcloud egy álom megválósítását tűzte ki célul maga elé, annak ellenére, hogy már akkor is roppant sikeres zenei szolgáltatás volt. A Soundcloud eltökélt  volt abban, hogy streaming cég legyen belőle, olyan streaming cég, ahol egyszerre találhatóak meg az ismert, mainstream jellegű tartalmak és a sokkal kevésbé ismert, underground tartalmak egyaránt.  Az út persze rögös és rengeteg buktatóval tarkított volt, az első  kiadói megállapodásra, a Warner Music-kal közel egy évet a Universal-al pedig másfél évet kellett várni, miközben a Sony tartalmait letiltatta a szolgáltatásból. De mindez most már a múlt, hiszen a Universal megállapodás révén az utolsó akadály is elhárult a Soundcloud  streaming szolgáltatás elől.

soundcloud-go.jpg

Az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Soundcloud GO névre hallgató szolgáltatás a Soundcloud legújabb  iOS alkalmazásának részeként vált leérhetővé. Az árazás a szabványos árazás, azaz  az első ingyenes hónap letelte után  10 dollár a weben illetve Android eszközökön és 13 dollár  iOS tulajdonosok számára.

A Soundcloud GO ezért alapvetően a már megszokott funkciókat- hirdetésmentesség, offline zenehallgatás- nyújtja,  egyetlen egy  különbséggel: zenei adatbázisa köszönhetően múltjának 125 millió dalból áll. Ezek túlnyomó többsége- nagyjából 110 millió- ugyanakkor a továbbra is ingyenesen elérhető Soudcloud rsze marad. A prémium   előfizetéssel így csupán mintegy 15 millió dal érhető el, a tartalmi hiányosságok pedig azonnal  feltűnőek:. Olyn lőaódk tartalmai nem találhatóak meg a szolgáltatásban, mint Katy Perry, Rihanna,  az Arcade Fire, Grimes, a One Direction,  a The Beatles,  a Radiohead, Lady Gaga,  a The White Stripes, Justin Timberlake,  vagy éppen Justin Bieber.

A tartalmi hiányosságok azonban csak az egyik problémát jelentik. Legalább ekkora gond, hogy az alkalmazás kifejezetten nehezen  használható. ( bár  ha arra gondolunk, hogy  a Beats Music milyen gondokkal küszködött és mégis  milyen hamar kelt el..)  A Soundbcloud Go ugyanis az ingyenes Soundclod része ( ami még nem kellene, hogy problémát jelentsen) viszont a prémium tartalmak  emiatt nehezen találhatóak  meg. Egy találati listában a többi találat közé rejtve láthatjuk csupán őket, nincsenek kiemelt ajánlók, az album fogalmát pedig nem is ismeri a Soundcloud Go, számára minden album egy  playlist, azaz albumokat dalonként tudunk összeállítani magunknak.   

soundcloud_go_search.png

Ezért a legkevésbé kellemetlen zenehallgatási élményt az nyújt,a hogyha  a Soundcloud újonnan  megismertetett rádió funkcióját  kiaknázva egy adott dalra rákeresve, rádiót indítunk, így jó eséllyel az adott album további dala is belekerül majd a rotációba.

Mindez fundamentálisan a Soundcloud megközelítéséből ered, azaz abból, hogy a berlini cég anno nem egy hagyományos  zenei szolgáltatásként kezdte.  Axel Jung – ék ezt annak ellenére szeretnék megőrizni, hogy tartalom kínálatuk most már hagyományosnak mondható zenékkel egészült ki. Ahhoz viszont, hogy a Soundcloud sikeres legyen enyhíteniük kell majd ezen és közelíteniük kell a mainstream zenekedvelők igényeihez, mind tartalomban, mind funkcionalitásban.

A legjelentősebb  piacnak számító  Egyesült Államokban való megjelenés feltételezhetően a kiadók kérése volt, az ugyanakkor biztos, hogy ahhoz, hogy a Soundcloud  prémium szolgáltatása sikeres lehessen további országokban  kell megjelennie. Mindezt úgy, hogy közben javít a pénzügyi helyzetén és továbbra is megmarad egyedinek. A feladat semmivel nem lett könnyebb, mint volt…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr358544680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása