Free Music!

Máris kitört az őrület a Spotify részvényekkel

2018. március 15. - Pléh Dániel

Alig 2 héttel ezelőtt vélt végérvényesen hivatalossá, hogy a streaming piacot vezető svéd Spotify szokatlan módon, de végül tényleg megjelenik a tengerentúli tőzsdén. A  speciális parkettre lépési mód miatt a Spotify részvények nem egy előre meghatározott, a kibocsátásban résztvevő befektetési bankok által vállalt és támogatott kibocsátási áron jelennek majd meg a parketten, hanem abszolút a piac , azaz a kereslet és a kínálat által meghatározott áron cserélnek, cserélhetnek majd gazdát a részvények.

spotify_screen.jpg

És mindez azt is jelenti, hogy a Spotify részvények piaca már ,most is él, csak persze egy sokkal kisebb ,zártabb körben, mint majd…Ezen a piacon pedig  már most is pörögnek az részvényvásárlások és vételek.. jelenleg 125 dolláros részvényenkénti áron.

spotify_stock_price.png

amint az a fenti ábrából is látható, ez azt jelenti, hogy a svéd cég részvényei nem sokkal a  parketten való megjelenés előtt, továbbra is az éves árfolyamok felső 10%-ban a top árhoz közeli áron cserélnek gazdát.  

A pontos menetrend

A svéd  cég a napokban közzé tette a pontos menetrendet a tőzsdére lépés kapcsán. Ezek szerint március 15-én  tartják majd meg azt a befektetői napot, amely  a befektetői roadshow-kat hivatott helyettesíteni.  A befektetői napra bárki regisztrálhat majd és lehetősége lesz megismerni a svéd cég  legfontosabb pénzügyi adatait , stratégiai céljait.

direct-listing-e1515253489760.jpg

Ezt követően bő 2 héttel, az április 2-val záruló héten  lép majd hivatalosan is tőzsdére a svéd cég és indulhat el a kereskedés a Spotify részvényekkel.  

A majdani részvényárfolyamot és a kereskedést alapjaiban határozhatja majd meg, hogy a jelenleg a Spotify-ban komoly részesedéssel bíró   major zene kiadók mihez kezdenek majd a kezükben levő részvényekkel.

Mindez azért lényeges kérdés, mert a Spotify részvények mintegy 15%-a a 3 major kiadó kezében van, így az, hogy ők ebből mennyit terveznek eladni, alapjaiban  formálhatja az elérhető részvények számát és természetesen az árfolyamát is.   

Így megy tőzsdére a Spotify

2016-ban, sőt végül tavaly sem lépett tőzsdére a Spotify ( ezzel sokaknak csalódást okozva) tavaly év év végén azonban már egyre több és egyre egyértelműbb jelei voltak annak, hogy a svéd cég valóban ilyen jellegű terveket fontolgat, hogy aztán idén januárban már...

 

Több, magát természetesen  meg nevezni nem kívánó, különböző kiadói forrás is úgy nyilatkozott, hogy a kiadók fő célja befektetésük értékének a maximalizálása, azaz amennyiben a tőzsdei parketten való megjelenés előtt vagy után úgy alakulnak az árfolyamok, akkor nyitottak arra, hogy értékesítsenek  a kezükben levő részvénycsomagokból.

Ennek lehetőségét pedig nem szabad kizárni, hiszen a kiadók is profitorientált tőzsdei cégek, márpedig bármely kiadói is értékesíti részesedést, az nagyságrendileg 1 milliárd dollár bevételt jelentene számára…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr913727656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása