Free Music!

Hihetetlen de igaz: Az Apple zenei tv-t indít

2020. november 02. - Pléh Dániel

Amikor a Youtube-ról írtunk itt a Muzzak oldalain, rendre felmerült az MTV, azaz a Music Tv neve.  Az MTV ( Music, nem  a magyar..) szerepe a zenefogyasztás átalakulásában elvitathatatlan. A 80-as évek elején gyakorlatilag az MTV teremtette meg a videóklipet ,mint műfajt- hogy aztán a 2000-es évek közepén, a Youtube megjelenésével egy időben az újfajta zenei tartalom fogyasztás egyik legádázabb ellenségévé váljon.

apple-music-video-2020-billboard-1548-1603113008-compressed.jpg

Az MTV által megteremtett zenei videók a 21.századi  zenei tartalomfogyasztás egyik meghatározó, ha nem a legmeghatározóbb  területének számítottak és számítanak. Ebben a tekintetben  rehát nagyon nincs változás a nyolcvanas évekhez képest amikor az MTV a videóklipek segítségével forradalmasította mind a tévézést, mind a zenei marketinget.

Két óriás próbálja megreformálni a zenei videófogyasztást

A zenei videók a 21.századi zenei tartalomfogyasztás egyik meghatározó, ha nem a legmeghatározóbb területének számít. Ebben a tekintetben nagyon nincs változás a nyolcvanas évekhez képest amikor az MTV a videóklipek segítségével forradalmasította mind a tévézést, mind a zenei marketinget.

 

Most már, a 21.század második évtizedét taposva  inkább már az a meglepő, hogyha valaki a hagyományos, tv-ben sugárzott zenei videókra gondol. Márpedig így van és nem kisebb cég teszi mindezt, mint az Apple! Az Apple Music Tv néven, online és az APple TV alkalmazásban is elérhető  műsor tluajsdonképpen a 80-as években  megismert és felfutott MTV koncepióját viszi majd tovább, tartalmi területen legalább is biztosan.

Azaz a videóklip folyamon felül,  interjúk, zenei hírek és persze klip premierek is  megtalálhatóak lesznek majd az Apple Music TV-ben.  

Sok tekintetben ugyanakkor az Apple Music TV fundmentálisan más lesz, mint amilyen az MTV volt. Az első és leginkább szembetűnő különbség, hogy z Aple Music TV nem lesz elérhető a televízió szolgáltatóknál, csak a fent említett kétféle Apple platformon.  Ugyancsak kimaradnak majd- mindenki örömére, a reklámok, és mindezért még fizetnünk sem kell.

Magát a funkcionalitását tekintve az Apple nem vitte túlzásba az Apple.  Ugyan maga az alkalmazás könnyen kezelhető és nyújt olyan kényelmi funkciókat, amelyek igen hasznosak- például a lejátszás megállítása. Nincsenek ugyanakkor social funkciók- így nem tudjuk megosztani mit nézünk.

Az  október végi induláskor a televízió először az Apple Music 100 legnépszerűbb videóklip mutatta, majd pedig csütörtökön  Bruce Springsteen közelgő új albuma okán, a művész előtt tisztelegve Bruce Springsteen napot tartott.

Mindezek ellenére az Apple hibrid TV szolgáltatása meglepően fontos szerepet tölthet majd be az Apple zenei stratégiájában. Egyrészt az elmúlt években készített létrehozott exkluzív tartalmaknak lehet majd az otthona. Az Apple Music Tv ugyancsak jó pont lehet majd akkor, amikor az előadókkal tárgyal az Apple, exkluzív szerződésekről illetve az Apple által nyújtott marketing lehetőségekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4316254698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása