Free Music!

Felhagy Európában a Spotify a zeneértékesítéssel

2013. január 08. - Pléh Dániel

A Spotify-al kapcsolatban az elmúlt bő egy évben szinte csak és kizárólag terjeszkedéssel, növekedéssel, fejlődéssel kapcsolatos híreket volt alkalmunk közölni.  És ez így is van rendjén, hiszen a piacnyeréshez pontosan ezekre van szükség.

Ezért is megdöbbentő az, ami péntek óta több helyen is megjelent, azaz, hogy az európai felhasználók számára megszűnt a zeneletöltési lehetőség. Mindez azt jelenti, hogy a playlistekben tárolt dalokat mostantól nem lesz lehetőség plusz összegért megvásárolni a Spotify eddigi partneráruházából, igaz ugyanakkor, hogy a korábban megvásárolt letöltésre jogosító egyenlegek továbbra is levásárolhatóak.

A svéd cég szóvivője röviden annyit reagált, hogy a letöltései opció a decemberben bejelentett a zenemegismerést még jobban elősegítő, a Spotify-t méginkább közösségivé tevő funkciók számára teremt megjelenési lehetőséget. A szóvivő egyben nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbi verziókban visszatérjen majd a letöltési lehetőség.

spotify-logo.jpg

A döntés okáról a szóvivő nem beszélt, így a magunk képzelőerejére van bízva, mit is látunk a döntés  mögött. Mi  magunk részéről arra gyanakszunk, hogy az igénybevétel és a költség közötti aránytalan különbség okán hozta meg a döntést a Spotify, alapvetően üzleti okok miatt, a kommunikált stratégiaiakkal ellentétben.

A svéd cég lépése mindenképpen szomorúságra ad okot, hiszen ezzel beléptek azon cégek sajnos elég hosszú sorába, amelyek a zenekedvelők szokásait korlátozták. Persze a lépés érthető és magyarázható-  a Spofy nyilván elsősorban azt szeretné, ha az ő felületein töltenének el minél több időt a zenekedvelők és nem máshol vásárolnának zenéket.  Abban a versenyben ugyanakkor, amelyet a Spotify az iTunes-al folytat- és amely most a webes verzió elindításával amúgy feltételezhetően háttérbe szorul-  már eddig is jelen lehettek a  saját zenei tartalmak, tehát a lépés nem teljesen egyértelmű és  logikus.

Hogy fog-e és ha igen mekkora felháborodást okozni a cég lépése az egyelőre még megjósolhatatlan. Ha tippelnünk kellene azt tippelnénk nem fog, mert a felhasználók elenyésző százaléka használta leöltésre (is) a  szolgáltatást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr674999064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása