Free Music!

Megduplázta bevételeit a Pandora, de lehet ez sem elég

2013. március 14. - Pléh Dániel

A Pandora, mint tőzsdei cég megadott, kőbe vésett szabályok és ütemterv szerint teszi közé hallgatottsági  illetve pénzügyi adatait. A januári adatok végtelenül borús képet festettek a jövőről, hiszen  közel 10 éves működése során másodszor csökkent a rádió  aktív hallgatóinak a száma.

A január 31-el lezárult pénzügyi év lezárultával aztán a kaliforniai cég közzé tette éves bevételi ,költség és hallgatottsági statisztikáit is!

Ami a bevételei oldalt illeti az on-demand rádió bevételei 56%-al 427 millió dollárra növekedtek. Kiemelkedően jól teljesített a mobil hirdetési üzletág, mely gyakorlatilag megduplázta nagyságát, amely így elérte a 256 millió dollárt. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a bevételeknek immáron a nagyobb része a mobil hirdetésekből folyik be…

A növekedési oldalon tehát alapvetően minden rendben levőnek látszik, bár a cég növekedési kilátásait illetően pesszimistább előrejelzést adott a vártnál, ugyanis  40-45%-os növekedést vár, azaz 600-620 millió dollár körül várja a következő pénzügyi év várható bevételeit.

pandora_rev_cost_2013.jpg

A lassuló növekedést nem szeretik a befektetők, de ami ennél sokkal aggasztóbb, azaz a költségek meredek emelkedése illetve a költségek egyre nagyobb hányada a bevételekhez viszonyítva. Az előző év 54%-ról a januárban lezárul pénzügyi év végére 60% fölé emelkedett a tartalomköltségek aránya a bevételekhez viszonyítva! Talán ennél is nagyobb baj, hogy mivel a cég a növekedés csökkenésével számol, a tartalomköltségek növekedése az elkövetkezendő pénzügyi évben meghaladja majd a bevétel növekedés mértékét!

Mindezek alapján a nemrég bevezetett mobil hallgatásra vonatkozó, 40 órás korlátozás sok tekintetben érthető, és egyre egyértelműbb, hogy a kaliforniai rádió számára kulcsfontosságú lesz a lobbitevékenység folytatása,ellenkező esetben valóban akvizíciós célponttá válhat

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr705123852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása