Free Music!

5.3 milliárd dollárt érhet a Spotify

2013. szeptember 23. - Pléh Dániel

A Spotify ugyan a világ talán legnépszerűbb streaming szolgáltatása, ennek ellenére a svéd cég üzletileg  erősen veszteséges, és még az idei optimista kilátások is csak maximum nullszaldós  működést vetítenek előre. A verseny ugyanakkor egyre erősödik, a Google valamint az Apple belépésével, a Deezer folyamatos terjeszkedésével.

A terjeszkedés ugyanakkor felettébb költségigényes. Így nem véletlenül írtuk még az év elején azt, hogy a Spotify nehéz tárgyalások elé néz a kiadókkal a jogdíjak és a jogdíj struktúra kapcsán.

spotify-logo-black_1.jpg

A svéd cég legutóbb - a tengerentúli piacokra való belépés után- amikor jelentősebb tőkére volt szüksége a megnövekedett használat miatt, sikeresen vont be új befektetőket. Úgy tűnik az újabb terjeszkedés, illetve a további anyagi biztonság megteremtése érdekében a svéd cég ismételten nem a tőzsdét választja, hanem egy újabb befektetési körön dolgozik.

A korábbi befektetési körökkel ellentétben ugyanakkor most, a meg nem erősített hírek szerint a befektetés kölcsön formájában érkezne, mivel a svéd cég menedzsmentje nem szeretne további üzletrész átadni a befektetők részére, annak érdekében, hogy megőrizze befolyását a cégben. A hírek a kölcsön nagyságáról nem szólnak, (eddig a svéd cég mintegy 288 millió dollárnyi befektetést kapott különböző pénzügyi befektetőktől) csupán arról, hogy általa a cég virtuális értéke 5,3 milliárd dollárra növekszik.

A svéd cég egészen addig rá lesz kényszerítve ezekre az addícionális befektetésekre, amíg   bevételei el nem érik azt a kritikus szintet, hogy a kiadókkal érdemben tárgyalhassanak, a jelenleg a bevételeiknek 70%-át kitevő jogdíjak mérsékléséről.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr485501152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása