Free Music!

Vége a Spotify alkalmazásainak

2014. április 15. - Pléh Dániel

A Spotify 2011 végén jelentette be, hogy az anno a Facebook esetében igen sikeres és jól működő alkalmazás- ökoszisztémát a zenei tartalmakra és szolgáltatásokra optimalizálva átveszi és megvalósítja. Amint anno írtuk is, Daniel Ek és csapatának célja nem kevesebb volt, minthogy a Spotify alkalmazás platformjának segítségével a zenei tartalmak különböző típusait integrálni lehessen, azaz egy helyen tudjunk olvasni a zenéről, miközben azt hallgatjuk. No és persze az alkalmazások, csakúgy, mint a Facebook esetében a fontosabb márkák számára is vonzó lehetett.

spotify-apps.jpg

A Spotify alkalmazás platformja az elmúlt, mintegy 2 és fél évben sok tekintetben sikeres volt, mégis az a fajta áttörés, ami anno a Facebook esetében lezajlott, nem történt meg, annak ellenére, hogy valóban komoly márkák- Rolling Stone vagy éppen a Coca-Cola,vagy éppen a csatlakoztak. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy a platform a webes kliensre korlátozódott, miközben az elmúlt években, de különösen az elmúlt 12-15 hónapban a svéd cég elsősorban a mobil platformon való erősödésen dolgozott és webes jelenlétét is függetlenítette a desktop kliensétől.

Mindezt azonban nem követte az alkalmazás platform kiterjesztése, így az alkalmazások egyre inkább arra a területre szorultak, amelyet egyre kevesebben kezdtek használni a Spotify használók közül.

Ennek fényében nem is feltétlenül meglepő a svéd cég bejelentése, hogy mostantól nem fogad el új alkalmazás igényeket, azaz – bár ezt természetesen nem jelentették ki- elkezdi kivezetni az alkalmazás platformot a piacról.

Az igazán lényegi kérdés inkább az, hogy mik a Spotify tervei ez után. Az egyik- barátságtalanabb- lehetőség, hogy a svéd cég teljesen magára hagyja nem csak az alkalmazás platformot, hanem a harmadik feleket, a független fejlesztőket is és teljesen az Echonest-ben bízik. Ezzel gyakorlatilag teljesen ellentétes és pozitív megoldás lenne, amennyiben a fejlesztői platformot, az SDK-t a svéd cég előbb vagy utóbb valóban kinyitja és ezzel megnyitja az utat minden platformon a hatalmas zenei adatbázis felhasználására.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr645880385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása