Free Music!

Fájlmegosztás az Apple-től, 21.századi módon

2015. február 13. - Pléh Dániel

Az Apple, alapvetően kényszerből, de drasztikusan át kell alakítsa zenei ajánlatát, ez lassan másfél éve tudott. Ennek része volt a Beats Music akvizíció, és több más akvizíció is. Az idei évben várhatóan megjelenő Beats Music-on alapuló streaming szolgáltatás azonban feltételezhetően inkább csak valaminek a kezdet, mint a csúcspontja lesz.

Az már régóta tudott, hogy az Apple hosszabb ideje dolgozik különböző a zenefogyasztást alapjaiban átalakító megoldáson. Ezeket rendszeresen le is védeti, mint például anno az audiohiperlinking vagy éppen a zeneajándékozásra vonatkozó szabadalmait.

iphone_music-apps.jpg

A közelmúltban azonban két újabb szabadalmat fogadtak be, melyek azt mutatják, az Apple hosszabb távon igenis a saját elképzelései alapján szeretné dominálni azt, ahogyan zenei tartalmakat fogyasztunk.

Az egyik szabadalom ugyanis lehetővé teszi majd az iOS-t futtató készülékek közötti, közvetlen zenei, videó vagy kép tartalmak megosztását. Az Apple elképzelései szerint ugyanakkor mindez nem az eddig elképzelt módon, azaz letöltés megosztás és elérhetővé tétel nem az iTunes áruházból történik majd, hanem lényegében az Airdophoz nagyon hasonló megoldás segítségével.

Ahhoz, hogy mindez működni tudjon ugyanakkor a jelenleg alkalmazott DRM-hez egy új réteg hozzáadására lesz szükség, ahogy a szabadalom fogalmaz „annak érdekében, hogy az A felhasználó részére egy tartalom másolásvédelemmel ellátott verzióját a B felhasználó számára elérhetővé tegye ”

apple_p2p_patent.png

Amint az , a szabadalomhoz csatolt ábrán is látható, a másolásvédelemmel ellátott tartalom két kulcsot tartalmaz majd. A kulcs első fele az első (A) felhasználó- aki feltételezhetőleg megvásárolta a tartalmat- számára szól majd, a második pedig a B felhasználó számára.

A szabadalom azt is lehetővé teszi majd, hogy a kétféle tartalom, különböző árazást kapjon. Ez pedig nem kevesebbet jelenthetne, minthogy a valaki által megvásárolt zenéket ebbe a zárt fájlmegosztó rendszerben olcsóbban vásárolhatnák meg a további felhasználók. Használt zene olcsóbban, 21.századi verzió! De Az Apple még ennél is tovább megy, ugyanis az első felhasználó által megosztott tartalom nem csak és kizárólag letöltött tartalom lehet majd, hanem akár egy streamelt dal is.

Mindebből is látható, hogy Cupertinoban valóban gőzerővel dolgoznak azon, hogy a zenei tartalomfogyasztást a folyamatosan változó, fejlődő igényeknek megfelelően alakítsák és valamilyen szinten diktálják is.

A közvetlen fájlmegosztás feltétlenül killer funkció lehet a jövőben – próbálkoztak is hasonlóval startupok, melyeket aztán a kiadóipar felfalt- a DRM visszatérése annak minden hátrányával ugyanakkor komoly kérdéseket vet fel…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr597116471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása