Free Music!

Zenei adatszolgáltatót vett az Apple

2015. február 20. - Pléh Dániel

Az Apple 2004-ben létrehozott egy terméket, amivel választ tudott adni a digitális zenefogyasztás legfontosabb kihívásaira. Ennek köszönhetően az iTunes- hiszen róla beszélünk- 2005 és 2014 között a lényegében általa megteremtetett digitális zenei szolgáltatás piacot ,majd pedig lényegében magát a zeneipart is uralni tudta. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ennek a kiadók egyre kevésbé örültek…

iphone_music-apps.jpg

2013 végé, illetve 2014-ben aztán a digitális zenefogyasztási szokásokban drasztikus fordulat állt be ( legalább is a világ fejlett zenei piacain..) melynek következtében az iTunes és önmagában az a lá carte zene letöltésekből származó bevételek zuhanásnak indultak.

Az Apple rövid hezitálás után egy gyors akvizícióval reagált, de ma már világosan látja mindenki, hogy az iTunes átalakítása és a zenei irányváltás ennél jóval mélyebb lesz Cupertinoban.

Ennek legfrissebb jele egy újabb zenei akvizíció, melynek során az Apple, a Spotify-t egy évvel lemaradva maga is zenei analtikai startupot vásárolt. A londoni központú Semetric-et.

Semetric

A Semetric fő terméke a Musicmetric volt az első olyan digitális zeneipari alkalmazás, amely az értékesítési adatok mellett a közösségi média említések követését is lehetővé teszi egy egyszerű, dashboard jellegű felületen keresztül az előadók, zenészek számára, akik így roppant könnyen és gyorsan képet kaphatnak arról, hogyan is szerepelnek a Twitteren, Facebook-on illetve a fontosabb legális zenei szolgáltatások berkein belül.

musicmetric.jpg

A szolgáltatás több mint 600 ezer előadó, 10 milliót is meghaladó kiadványát tatja számon és követi nyomon. Felhasználói között pedig major kiadók, nagy média vállalatok is megtalálhatóak.

A MusicMetric különlegessége, hogy nem csak a legális forrásokat próbálja monitorálni. ( egyik híres projektjük a BBC-vel közösen pontosan az volt, hogy irányítószám alapján megmutatták, mik, a legnépszerűbb Bitttorent letöltések a szigetországban)

 

Az akvizíció természetesen mindenkinek, így nekünk is a Spotify –Echonest tranzakciót juttatta az eszünkbe, ne felejtsük azonban el, hogy míg az Echonest alapvetően magának a streaming szolgáltatásban levő ajánlásokat könnyítheti meg, addig a Musicmetric sokkal inkább az előadók, kiadók számára szóló megoldás.

Azaz az akvizícióval- amit hivatalosan egyik fél sem erősített meg, de a Semetric címe már az Apple európai központja- az Apple sokkal inkább a kiadókkal és az előadókkal való kapcsolatának javítására törekedhet. Míg a Beats Music-ra épülő, olcsóbb streaming szolgáltatás a zenekedvelők, addig a saját kiadó illetve a zenészek számára szolháló adatszolgáltatás a másik oldal igényeit igyekszik majd kielégíteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr427096941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása