Free Music!

Minden amit eddig az új Apple streaming szolgáltatásról tudunk

2015. március 05. - Pléh Dániel

A legbiztosabb egyelőre, amit tudunk és tudni lehet, hogy 2015-ben az Apple streaming szolgáltatással lép majd piacra. A szolgáltatás infrastruktúrájában a Beats Music-ra épül majd, de az iTunes része lesz. Eddig ennyit tudtunk, a közelmúltban ugyanakkor több hír is kiszivárgott az Apple terveiről.

beats-music-iphone6.png

A legfontosabb, hogy az új, streaming termék szervesen integrálva lesz az iTunes-ba, és az iOS9-be és minden olyan alkalmazásba, amely bármely Apple platformon zenefogyasztáshoz kapcsolódik, legyen az iPhone, Tablet vagy éppen Apple TV. Komoly újdonság és a piacot alapjaiban formáló lépés az Apple részéről, hogy a hírek szerint Android verzió is készül a hírek szerint a streaming szolgáltatásból. Ami talán azonban még ennél is lényegesebb áttörés az Apple részéről az az, hogy termékfejlesztési történetük során először az új streaming szolgáltatásnak desktop verziója nem készül majd!

További masszív újdonság és az Apple zenei megközelítésében beállt változást jól mutatja, hogy a fő vezérelem, mozgató rugó a felhasználó saját zenei adatbázisa lesz, és a saját valamint az iTunes/Beats adatbázisban levő tartalmak közötti átjárás felettébb könnyű lesz, a kétféle tartalom közötti elhatárolás nem lesz jelentős.

Emiatt is, illetve a trendkehez (végre) alkalmazkodva a szolgáltatás abszolút felhő alapú lesz, azaz minden felhasználó maga dönthet majd arról, hogy mely zenéiket tartják meg telefonjukon vagy tabletjükön is melyeket tárolnak a felhőben.

Természetesen a Beats Music szerkesztők által összeállított tartalmai, a Beats Music már létező playlistjei mind-mind átmigrálódnak majd az új szolgáltatásba. Természetesen a jelenlegi Beats Music előfizetők, amennyiben rendelkeznek Apple ID-vel, úgy minimális erőfeszítéssel migrálhatják majd át mind saját létrehozott tartalmaikat, mind hozzáférésüket az új szolgáltatásba.

Némiképpen meglepő módon az Apple egy régebbi, közösségi zenehallgatási kísérletét a Ping-et is feléleszti, azaz lehetőség lesz felhasználókat követni majd az új streaming szolgáltatás berkein belül.

Ami az integrációt illeti, a hírek szerint nincs tervben a már meglevő szolgáltatások bezárása, bedózerolása, azaz megmarad az iTunes Match, az iTunes Radio és természetesen maga az iTunes a lá carte zeneletöltő szolgáltatása is. A streaming szolgáltatás a Beats infrastruktúráját, licenszeit használja majd, de teljes mértékben iTunes arculatban jelenik majd meg.

Ahogyan az már az ősszel kitudódott, az Apple komoly tárgyalásokat folytatott és folytat(?) a kiadókkal, annak érdekében, hogy nem a szabványosnak mondható 10 dolláros áron, hanem olcsóbban kínálhassa majd az új szolgáltatását. A hírek szerint a tárgyalások eredményre vezethettek és az Apple maximum 8 dolláros vagy lehet, annál is alacsonyabb áron kínálhatja majd az új, szuper szolgáltatást.

A grandiózus projekt ugyanakkor nem halad zökkenőmentesen, állítja több, Apple közeli forrás. A vezető pozícióba helyezett ex-Beats vezetők és a korábbi vezető Apple szoftverfejlesztők között sok a súrlódás, emiatt a projekt is nehezebbe, vontatottabban halad a tervezettél és most már leginkább egy nyári indulás tűnik valószínűnek

A nagy várakozás mellett említsük meg, a nagy tétet is. Az Apple egy éveik, sőt, lényegében egy évtizedig magabiztosan dominálta az iTunes révén a digitális, sőt az egész zeneipart. A 2013-ban elkezdődött zenefogyasztásban beállt változás és az arra adandó válasz a cég jövője szempontjából messze nem mindegy. Egy ugyanakkora hiba, mint az iTunes Radio esetében most már egyértelműen nem fér bele az Apple számára…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr917144877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása