Free Music!

Elérhető az Apple Music Android-os verziója

2015. november 13. - Pléh Dániel

Az Apple Music bejelentésekor az egyik legnagyobb szenzáció az volt, hogy az Apple bejelentette, a szolgáltatás nem csupán iOS- hanem Android platformon is elérhető lesz. A lépés jelezte, hogy Tim Cook és az immáron Dr.Dre-vel és Jimmy Iovine-al megerősödött tartalom csapat valóban mennyire komolyan is gondolja a streaming piacra való belépést.

A bejelentés  és az indulás már a nyáron megvolt, az indulás azonban váratott magára, egészen mostanáig, ugyanis a héten az Apple Music, mint első iOS alkalmazás elérhetővé vált a Google Play áruházban is.

applemusic-android.jpg

Az alkalmazás alapvetően az iOS verzióval megegyező funkcionalitást visz majd a vetélytárs operációs rendszerre is, két kivétellel. Egyrészt a családi csomagok nem lesznek elérhetőek, másrészt pedig a @Connect oldalon, az előadók által feltöltött, megosztott videók sem.

Az Apple Muisc megjelenése az iOS világon kívül hatalmas és sok tekintetben váratlan lépés az Apple részéről, amely Steve Jobs életében elképzelhetlen lett volna. 2015-re azonban megváltozott a környezet, Jobs sajnos már nincsen velünk, a vetélytárs szolgáltatások minden platformon jelen vannak, így az Apple sem engedhette, engedheti meg magának, hogy az Apple Music és a Beats Radio ne legyen elérhető több platformon.

Hogy ennek mi az oka? A látszat ellenére nem az Apple Music, vagy csupán kis mértékben. Az Apple mindenkori zenei szolgáltatásának elsődleges feladata az,  hogy az Apple eszközeinek értéket növelje. Az iTunes a közelmúltban már nem volt erre képes, a streaming szolgáltatások előretörésével pedig az Apple sok, értékes vásárlót vesztett emiatt.

Az Apple Music bevezetése a vetélytárs platformra tehát nem más célt szolgál, minthogy visszacsalogassa az Apple-től elvándorolt, értékes vásárlókat és újabb Apple hardverek vásárlására ösztönözze őket.

Elsőre ez nem hangzik logikusnak, a gyakorlatban, a piaci adatok alapján ugyanakkor nagyon is az! A streaming szolgáltatás használó iPhone tulajdonosok száma az elmúlt 2 évben megduplázódott, ami háromszorosa az Android esetében mért értéknek. Ehhez az adathoz viszont hozzá kell tenni azt, hogy az Android használók száma ötszöröse az iPhone-t használók számának, azaz végeredményben kétszer annyi Andoridos streaming használó van, mint IOS.

Tévedés tehát azt hinni, hogy az Apple a Spotify-al vagy a Deezer-el szeretne versengeni. Az Apple számára a teljes streaming piac mérete is elhanyagolható hardver üzletágához képest. Az Apple-nek semmi más célja nincsen az Apple Music-kal, minthogy visszacsalogassa magához a zenei tartalmak miatt Android-ra pártolt ex-iOS felhasználókat. Hogy eközben a streaming piacot is letarolja? Elképzelhető…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr228076604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása