Free Music!

Ingyen streaming az elektronikus zene legnagyobb kiadójától

2015. november 22. - Pléh Dániel

A zenefogyasztási szokások változásai, egyszerre késztetik folyamatos változásra, adaptálódásra a digitális zeneipari szolgáltatásokat illetve magukat a tartalomtulajdonosokat is. A változó helyzet rengeteg változó megoldást szült és szül. Máshogy viselkednek a nagy kiadók, máshogy a független kiadók és máshogy a nagyon sok tekintetben speciálisnak tekinthető elektronikus zenei kiadók.

mos_live.jpg

Azon elektronikus zenei kiadók ,melyek egyik, ha nem a legnevesebbike az angol Ministry of Sound, amely bejelentette, hogy saját zenei szolgáltatást indít. Nagy lépés ez annak a kiadónak az életében. Amely az elmúlt bő 1-2 évben folyamatosan perlekedett a streaming szolgáltatásokkal. A Ministry of Sound LIVE névre hallgató, iOS és Android platformon elérhető szolgáltatás alapvetően rádió szolgáltatásnak nevezhető.

A Ministry of Sound LIVE kínálata ugyanis alapvetően zenei stílusok alapján összeállított rádióadókat takar, jelenleg, az induláskor 6 nagyobb tematika körév szervezve, melyek aztán az év végéig további 3-4 adóval bővülhetnek majd. A szolgáltatás sava-borsáét nem is feltétlenül ezek az alapvetően lineáris, nem testreszabható rádióadó jellegű tartalmak adják majd, hanem a kiadóval partnerségben álló sztár DJ-k (Hardwell, Judge Jules, Mark Knight vagy éppen Steve Aoki ) saját rádió állomásai.

A MOS ügyes-bajos dolgai

A Ministry of Sound ugyan független kiadó, de sokszor nehezebb partner, mint a nagy nemzetközi kiadók. Sokat tudna erről mesélni a Spotify, amellyel az angol kiadó 2013-ban fogott perbe, amiatt, hogy a svéd cég lehetővé tette, hogy felhasználói a Ministry of Sound kiadványaival egyező playlisteket állítsanak össze. A két cég aztán 2014 kora tavaszán peren kívüli egyességet kötött, melynek értelmében a MOS beadványában említett listákat a svéd cég a keresőjéből eltávolította,újabb felhasználók nem iratkozhatnak fel a listákra,de fizikailag nem törölte azokat.

Az MOS következetes (?) üzletpolitákájból aztán idén az Apple Music is ízelítőt kapott, amikor is a kiadó jelezte, hogy lényegében egyedüli kiadóként, nem engedélyezte tartalmainak megjelenését az Apple streaming szolgáltatásában (sem)

Az elektronikus zenei kiadó lépése amolyan szükséges és elégséges kategória. Szükséges azért, mert az elektronikus zenei kedvelői és e Ministry of Sound, mint kiadó tartalmainak fogyasztói ma már teljesen másképpen hallgatnak elektronikus zenét, mint az ezredfordulón és egyre növekszik azoknak a szolgáltatóknak a száma, akik alternatívát nyújthatnak az elektronikus zene kedvelői számára. És elégséges csupán, mivel a Ministry of Sound láthatóan és érezhetően elsősorban arra törekedett, hogy gyors választ adjon, nem arra, hogy egy mélyebb, átgondoltabb stratégia mentén alakítsa ki digitális ajánlatait. Azon a piacon, ahol a Soundcloud, vagy éppen a Spotify kacsingat az elektronikus zene felél, ez egyáltalán nem biztos, hogy elegendő lesz…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr98069036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása