Free Music!

A tengerentúlon verhették be az első szöget a Youtube koporsójába...

2016. július 20. - Pléh Dániel

Zenei tartalmakat többféleképpen fogyaszthatunk: hallgathatunk rádiót, hallgathatunk streaming szolgáltatást, letölthetünk zenei tartalmakat vagy nézhetünk videóklipeket, vagy akár koncertre is járhatunk.  

Az elmúlt években a domináns zenehallgatási formát a rádió illetve a videó jelentette, pontosan ennek ( is) köszönhetően lett a Youtube a zeneipar oly fontos szereplője és mostanra olyan nagy problémája, amekkora.  ( lásd még value gap..)

spotify_video.jpg

Ha innen közelítjük meg, akkor örülhetnek a nagy lemezkiadók vezetői, mert 2016 első féléve úgy tűnik fordulópontot hozott a zenefogyasztási szokásokban: több dalt hallgattak ugyanis meg az Egyesült Államokban, mint ahány zenei videót megnéztek.  ( itt nyilván a zenei videó fontos peremfeltétel..)

Az ábrán is létható, hogy ez a fajta fordulat  alapvetően váratlanul történt, az elmúlt évek dinamikája nem utalt arra, hogy az audio átvenné a video szerepét a zenefogyasztásban. Tavaly, 2015-ben az egész éves adatok alapján még közel 30%*-al több volt a videó streamek száma, mint az audio streameké.

usa_audiovideostream.jpg

Még azt sem lehet mondani, hogy a változást az okozta volna, hogy a video streamek növekedése megállt volna, hiszen az idén az első félévben  28%-al növekedtek, csak közben az audio streamek száma  megduplázódott!Mindez azt jelenti, hogy amíg 2015 az összes stream 58%-a még video stream volt, addig 2016 első félévében ez a szám mindössze 45%.

S hogy mi volt az, ami képes volt ekkora változást okozni, ilyen rövid idő alatt? A tartalom! Ha ugyanis csak a Top 5 legnépszerűbb tartalomhoz kapcsolódó megtekintéseket nézzük, akkor látható, miért is fordult hirtelen meg az audio és a video streamek aránya.

usa_top5stream.jpg

2015-ről 2016-ra a Top 5 audio stream több, mint megduplázódott, addig a video streamek csak is mértékben növekedtek.   (  spt 2016 első félévében a TOP 10 legnézettebb és leghallgatottabb video illetve audio  stream esetében minden esetben az audio  hallgatottsága volt a magasabb ) Azaz a  legnagyobb slágereket az amerikai fogyasztók  egyre inkább az audio stremaing szolgáltatásokon keresik és ott is hallgatják.

Mindez komoly letolódást jelent, és végét jelentheti annak a korszaknak, amikor zenét első lépésként a Youtube-on kerestünk. A top slágerek esetében, a tengerentúli fogyasztók már letették a voksukat a streaming audio szoláltatások mellett, kérdés, hogy a long tail esetében ez mikor következik be, no és persze mikor lesz igaz nem csupán az olyan fejlett piacokra, mint az Egyesült Államok.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr138876588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása