Free Music!

Újabb zenei kiadó indítana Spotify vetélytársat

2018. október 27. - Pléh Dániel

 A nagy nemzetközi lemezkiadók és a streaming szolgáltatások viszonya legjobban talán a se veled-se nélküled  hasonlattal  írható le. Persze ez a sok tekintetben se veled- se nélküled viszony  a kiadók számára is egyre kifizetődőbb.  Annak lehetőségét, hogy a Vivendi tőzsdére vigye   a Universal Musicot, nem más teremtette ugyanis meg, mint az előbb említett se veled- se nélküled viszony másik oldalának a meredek növekedését.

Ennek ellenére rendre felmerül az az ötlet a kiadók részéről, hogy saját zenei szolgáltatás indítanak, abban a hiszemben, hogy jobban tudnák, tudják  marketingelni, üzemeltetni, mint az olyan  szolgáltatók és médiavállalkozások, mint az Apple vagy éppen a Spotify.

sony_stringer.jpg

Nagyjából 3 évvel ezelőtt a piacvezető Universal Music a Barcelonai Mobile World Congress (MWC) keretein belül különösebb hírverés nélkül bemutatott, Mondia Mix névre hallgató szolgáltatás a teljes, Universal zenei portfoliót tartalmazta, white label, azaz a megrendelő igényei szerint márkázható streaming szolgáltatásként.

Most éppen a Sony Music a „soros” bár az ő terveik messze nem mondhatóak ennyire konkrétnak ( még) Ettől még tény, hogy Rob Stringer , a kiadó vezetője a BBC Radio 4-nek nyilatkozva  nem vetette el a lehetőségét annak, hogy a Sony Spotify vetélytársat indítson!

Stringer kiemelte, hogy a Sony közel 100 évre visszamenő zenei archívummal rendelkezik zenei tartalmakból, és az ebben rejlő előnyöket(?) szeretné kihasználni! Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az fel sem merült és nem is opció, hogy a Sony bármely jelentős streaming szolgáltatásból visszavonja teljes katalógusát! A katalógus bizonyos részeinek visszatartását vagy késleltetését ugyanakkor abszolút nem zárta ki! Nem meglepő módon pontosan a Spotify illetve és streaming szolgáltatók gyakorlatában egyre gyakrabban jelentkező közvetlen előadói szerződéseket hozta fel példaként! Stringer egyszerre próbált diplomatikus maradni és határozott lenni akkor, amikor kijelentette  a Spotify direkt előadói szerződéseire reflektálva, hogy „Megtehetik? Igen,minden valószínűség szerint! Hogy kell-e választ adnunk mint kiadó erre? Igen!”

Baljós árnyak a múltból

A Sony esetében nem ez lenne az első világmegváltó kísérlet… 2010-ben, SONY Music Unlimited  alapvetően a  Sony-Ericsson telefonok tartalom oldali  támogatását volt hivatott elérni.

A SONY Music Unlimited elődje, egy az iTunes riválisát megteremteni kívánó zenei doktrína részeként, Qriocity néven 2011 nyarán indult el, az Angliában, e majd pedig nem sokkal az után a tengerentúlon is

Qriocity.jpg

 

 

A

sok tekintetben borítékolható kudarcot aztán, 5 évvel később, egy újabb megoldás követte. Ez esetben a Sony egy sokkal  reálisabb megközelítést alkalmazott: leállította a SONY Music Unlimited -et  és 2015 márciusában PlayStation Music néven, a Spotify szolgáltatásán alapulva indította újra  zenei ajánlatát

Az együttműködés minden tekintetben win-win megoldásnak tűnt, hiszen a Sony egy nem működő szolgáltatást cserélt le, egy sok platformon már bizonyítottra, a Spotify újabb, fontos platformon jelenik meg,és nyert elérést a közel 64 millió Playtation felhasználóhoz.

És hogy mi lehet ez a válasz? Egyrészt a saját, azaz kiadói oldalon való egyre erősebb, erőteljesebb innováció, másodsorban pedig a kiadói / disztribúciós modellbe való beavatkozás, azaz kimondva-kimondatlanul az új tartalmak megjelentésének  időzítése, exkluzivitása.

Hogy mindet működhet-e?  A legpozitívabb példa a Tidal  lehet, az a Tidal ,amely  alapvetően a lét és nem lét határán mozog, de ami talán ennél is fontosabb, érdemben nem tud beleszólni  a meghatározó streaming szolgáltatások versenyébe.  Hogy mindeze alapján a Sony esetleges streaming szolgáltatása képes lenne-e erre? Lehet, de nem valószínű…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8114305103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása