Free Music!

A Soundcloud és a kiadók babérjaira törne a Spotify

2019. március 26. - Pléh Dániel

A Spotify és a nagy zenei kiadók kapcsolata az elmúlt években- mondhatni eddig- nem volt kifejezetten feszült, mint mondjuk a Youtube-é. Másfajta viszony ez, mint az Apple esetében, más, mint milyen a Google és  kiadók közötti, de messze nem felhőtlen. Igaz ez annak ellenére, hogy a kiadók a svéd cég tulajdonosai is egyben.

Eddig,  ha kompromisszumok árán is, de végül megbékéltek a felek, nem utolsósorban azért, mert egy hajóban eveznek, hiszen végül is, mindegyikük érdeke az, hogy a Spotify sikeres legyen, és ezt ők is tudják.

spotify_artist-upload.jpg

Abban, hogy a befektetők  tavaly mg 30 milliárd dollárra értékeltek, egy veszteséges és olyan céget, amely az Apple-el, a Youtube-al és az Amazon-al versenyez elsődlegesen az volt az oka, hogy a Spotifyban egy a nagy lemez kiadók  kiváltó, a rajongókat és a zenekarokat közvetlenül összekötő  platformot látnak.

Nem kell túlzottan nagy kombinációs készség ahhoz, hogy lássuk, a kettő egyszerre nem tud majd megvalósulni, azaz a Spotify nem lehet majd úgy jóban a kiadókkal, hogy közben a digitális zene Netflixévé válik, márpedig a Spotify - jelenleg még biztosan- függő viszonyban van a nagy nemzetközi lemezkiadókkal, hiszen az ő tartalmaik nélkül   szinte semmit nem érne a svéd cég platformja.

Lehet-e a Spotify a digitális zene Netflixe?

A Spotifyt a befektetők nem is olyan rég meglepően magas, 30 milliárd dolláros értékre taksálták a tőzsdei kibocsátás során. Abban, hogy a befektetők ennyire optimisták voltak egy veszteséges és olyan céggel kapcsolatban, amely az Apple-el, a Youtube-al és az Amazon-al versenyez elsődlegesen az...

 

Hosszú távon azonban ez- azaz a kiadóktól való függetlenedés- a svéd  cég célja, mégha most ezt – természetesen- nem mondhatja ki.

Ebbe az irányba pedig a lépéseket- amelyek nem is annyira bébi lépések- már el is kezdte megtenni a Spotify. Egyértelműen ebbe az irányba mutat, hogy a svéd cég elkezdett saját maga szerződéseket kötni az előadókkal  (persze egyelőre a kevésbé nevesebb, független előadókkal) , hogy saját tehetségkutatót indított, illetve az is, hogy erősíteni szeretné a podcastok megjelenését a Spotify-ban.

Az újabb lépés pedig már nyugodtan nevezhető óriáslépésnek is. A Spotify ugyanis- egyelőre ugyan még csak tesztüzemmódban és az Egyesült Államokban- de lehetővé teszi az előadók számára, hogy saját tartalmakat töltsenek fel a platformra!

Maga a funkció nagyon egyszerűen használható lesz. Egy a Spotify általa kialakított templatebe kell csupán megadni a legfontosabb adatokat- a release neve,  az előadó nevének megadása és a zeneszám, -számok feltöltése és címeinek megadása után már publikálható is a Spotify oldalain.

spotify_01_uploadcropped_noname.png

Ami talán az egyszerűségnél is fontosabb ( lesz) majd az előadók számára  az az, hogy a Spotify- ellenben a hasonló digitális  szolgáltatókkal (   CD Baby, TuneCore, Distrokid) ingyenesen teszi majd mindezt!

A svéd cég mindezt persze jó okkal teszi. A ki nem mondott célokon- lásd fentebb- felül ugyanis a Spotifynak nyíltan bevallott célja, hogy egyfajta marketplace szerepet töltsön be, azaz ő legyen a kapocs az előadók, a kiadók és a zenekedvelők között. Ezzel a Spotify igen erősen  belemar nemcsak a digitális  terjesztők, hanem az olyan szolgáltatók,mint a Soundcloud vagy a Youtube birodalmába is. Ahhoz, hogy ez sikerülhessen, a kezdetekkor a Spotify-ak nyilván áldozatokat kell majd hoznia, ez az áldozat pedig az, hogy az előadók mindezt ingyen tehetik.  persze az ingyenesség erősen relatív  fogalom, hiszen a Spotify-on keletkező streamekből származó bevételeknek a felét  zsebre tesz a svéd cég. Ami még így is sokkal  kedvezőbb lesz az előadók számára, mintha leszerződnének egy kiadóval!

A Spotify összeveszhet a nagy zenei kiadókkal

Azt, hogy a Sptoify és a nagy lemezkiadók viszonya felhőtlen lett volna valaha nem igazán állíthatjuk. Másfajta viszony ez, mint az Apple esetében, más, mint milyen a Google és kiadók közötti, de messze nem felhőtlen. Igaz ez annak ellenére, hogy a kiadók a svéd cég tulajdonosai...

 

A Spotify tehát ezzel a lépéssel egy egyértelmű lépést tett a kiadóvá válás irányába, akármennyire is próbálja kommunikációjával  mindezt tompítani. A kiadók ennek biztosan nem örülnek majd, így a meglevő frontok mellé jó eséllyel hosszabb távon egy újabb nyílik, nyílhat majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1014263951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása