Free Music!

Vége a Spotify rádiós terveinek?

2022. július 20. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások nagyon sok tekintetben növekedése vannak kényszerítve. Nőniük kell annak érdekében, hogy minél több előfizetőjük és ezáltal bevételük legyen ,és nőniük kell azért is, hogy a fix költségeik arányát csökkenteni tudják.

spotify_app_getty.jpg

Maguk a streaming zenei szolgáltatások  már önmagukban is valamennyire a rádiók vetélytársai azáltal, hogy hatalmas zenei adatbázist tesznek elérhetővé, melyből aztán szabadon válogathatunk, építkezhetünk.

A Spotify, amikor  2018-ban belépett a podcast piacra, nem titkoltan, a hatalmas rádiós piac felé is kikacsintott. A tét nem pedig nem kicsi, 18 milliárd dollár. Ekkora az az összeg, ami a jelenlegi amerikai rádiós piacon megfordul, és ebből szeretne a Spotify annak segítségével kiharapni egy szeletet, hogy hír, sport és egyéb, nem  szigorúan vett zenei tartalmakat is elérthetővé tesz platformján.

Spotify Stations- egy állomás a rádiózás felé

A svéd cég rádiós tervei annyira komolyak voltak, hogy az Egyesült Államokban illetve Ausztráliában külön alkalmazással is megjelent, Stations néven.A Stations alkalmazás azok  számára jelentett megoldást, akik számára nem a hatalmas zenei adatbázis az elsődleges, hanem a rádiózáshoz hasonló, kényelmes zenehallgatás élménye.

spotify_stations.png

A Stations alkalmazás ennek megfelelően sokkal egyszerűbb, letisztultabb felületet kínált a letöltőknek, mint az eredeti központi Spotify alkalmazás. Maga az alkalmazás stílusok szerinti  lejátszási listák, napszakok szerinti ajánlók mellett lehetőséget ad arra, hogy előadó alapon hozzunk létre rádiót ( lejátszási listát)  amelyet aztán fokozatosan személyre szabhattunk. Mindez nagyon- nagyon hasonló ahhoz, mint a Pandora a 2000-es évek közepe óta kínált.

 

A svéd cég ugyanakkor nem csak a podcast-ok révén próbált, próbál a rádiózáshoz hasonló élményt nyújtani.  A zenemegismerést abszolút demokratikusan- azaz nem szerkesztői ajánlások alapján  támogat on-demand rádiószolgáltatás elsősorban azon angolszász piacon szerepelt a Spotify étlapján, ahol a Pandora is jelen volt. ( hogy ez miért is fontos, arra kiváló hátteret  ad írásunk a tengerentúli zene piacról)

Az, hogy a Spotify  végül a Stations bezárása mellett döntött, több tényezővel is indokolható. Egyrészt minden jel szerint a Pandora ma már nem jelent akkor veszélyt a Spotify-ra a tengerentúlon, mint amekkorát jelentett pár évvel ezelőtt. Másrészt egyértelműnek látszik, hogy a svéd cég a podcasting révén szeretné a rádiópiac ( még megmaradt) részét meghódítani.

spotify_getup.png

 Ennek- mármint a rádiókkal való versenynek- persze van, lehet tartalom oldali megoldása is. A  The get up névre hallgató, minden nap az Egyesült Államok Keleti partja szerint reggel hét órakor megjelenő műsort ugyan a Spotify podcastnk hívja, de a inkább valamiféle összvér megoldásról beszélhetünk. Hiszen a műsornak saját műsorvezetői vannak-Speedy Morman, újságíró; Kat Lazo Youtuber és Xavier ‘X’ Jernigan a Spotify-tól- minden reggel ugyanakkor érhető el a playlist, azonban nem élő adásról beszélhetünk. Persze a  Spotify által választott megoldásnak is megvannak a maga előnyei.  A műsor megállítható, a nekünk nem tetsző részek átugorhatóak, azaz interaktívabb, mint reggel az autóban hallgatni a reggeli műsort. Az igazi szenzáció azonban az, ahogyan és amilyen zenék szólnak majd. A megszólaló zenék ugyanis személyre szabottak lesznek, azaz a szöveges blokkok mellett mindenki egyedi zenéket hallhat majd.

 

Összességében tehát arról nincsne szó, hogy Daniel Ek és cége feladta volna a rádiós terveit. Arról azonban igenis van szó, hogy  a Spotify közvetlenül a rádióadókkal akar immár küzdeni, nem a rádiózáshoz hasonló élményt nyújtó digitális szolgáltatásokkal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1314879036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása