Free Music!

Lehet, hamarosan a Youtube lesz a podcast piacvezetője is?

2022. szeptember 04. - Pléh Dániel

A Youtube  a digitális videók kérdés nélküli uralkodója és ahogy sokszor neveztük, a digitális zene egyfajta pénzgyára is. A podcating kapcsán ugyanakkor eddig nem vagy csak nagyon mérsékelten került elő a videómegosztó neve, pedig  technikai adottságaiból adódóan rengeteg podcastnak ad már most is otthont.  

youtube_podcasts.png

Mindez megváltozhat, ami akár alapvető fordulatot is hozhat a jelenleg a Spotify és az Apple küzdelme által dominált podcast platform piacon. Egy tengerentúli podcastokkal foglalkozó blog birtokába jutott Youtube prezentáció alapján ugyanis a Youtube pontosan erre, azaz a podcast tartalmak egy helyre csatornázására készül.

A megszellőztetett(?) információk alapján a youtube.com/podcasts oldalon jelennek majd meg az összegyűjtött podcastok, méghozzá azok RSS feedjeit közvetlenül linkelve. Az ezek lapján létrehozott ajánlók aztán a már megszokott  kártya designban jelennek majd meg.

youtube-podcasts-1_2048x1024.png

Egyelőre funkcionálisan ennyit nyújt a Youtube podcast oldala, am egyértelműen mutatja, hogy még sok teendő van lesz vele, és hogy ez egyelőre inkább egy gyors, MVP jellegű megoldás.   

A Youtube illetve tulajdonosa az Alphabet ereje persze messze nem csak  ebben, azaz a tartalom összegyűjtésében rejlik. Sokkal inkább  a tartalmak mérnöki pontosságú monetizálási képességében.Mindez a podcastok esetében azt jelenti majd,hogy  a Google audio hirdetéseket jelenít majd meg bennük, melyekből származó bevételeket a podcast tulajdonosokkal meg is osztja majd!

A potenciális bevételek -egyelőre-  és a Youtube szempontjából marginálisnak mondhatóak.  videómegosztó által közölt legfrissebb adatok (éves)alapján a Youtube hirdetési árbevétele megközelített a 29 millárd dollárt, miközben piackutatócégek becslései alapján a teljes tengerentúli podcast piac nagysága jelenleg valahol 1 milliárd dollár körül forog.    

A videómegosztó számára tehát a podcast piacra való érdemi belépés- egyelőre- biztosan nem lesz meghatározó, már ami a bevételi oldalt illeti.  Ugyanakkor a Youtube belépése alapjaiban változtathatja meg a piac dinamikáját, és támaszthat nagyon komoly vetélytársat mind a Spotify, mind az Apple számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4517852883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása