Free Music!

Végéhez közeledik a Last.fm haláltusája

2014. január 31. - Pléh Dániel

A Last.fm- ki emlékszik még vajon rá- mintegy 5-8 évvel ezelőtt az online rádiózás legjelentősebb piaci szereplője volt, ennek megfelelően a CBS fel is vásárolta, nem titkoltan azért, hogy az alapvetően európai gyökerű Last.fm tudásának segítéségével  az amerikai online rádió piacot is uralja. 

Ma már kijelenthetjük, a CBS ezen célja egyértelműnek kudarcot vallott, ami talán ennél is nagyobb baj, hogy mindez egyben a Last.fm folyamatos lecsúszásával is a járt. Az anno az európai piacvezető on-demand rádiójának számító cég az új tulajdonos befolyásának   fokozatos  erősödével süllyedt mélyebbre és mélyebbre ,mígnem 2012 végén eljutott odáig, hogy gyakorlatilag csupán Európa fontosabb zenei piacaira- Egyesült Királyság, Franciaország, Németország- korlátozta, már eleve fizetős rádió szolgáltatását.

lastfm_player.jpg

2014, azaz az idei év elején, aztán a hajdan szebb napokat látott  on-demand rádiószolgáltató, a piaci realitásokhoz igazodva,no meg a költségeket szem előtt tartva saját zenei adatbázisát dobva dobva, mostantól zenei videóklipeket játszik le, azaz  nem lesz sokkal több, mint egy professzionálisan szerkesztett Youtube diszkó…

A lépést akár még értékelhetnénk úgy is, mint egy a közelgő Youtube Music megjelenését megelőző lépést. A gyakorlatban az okok azonban nem ehhez köthetőek. A Last.fm  a lépéssel ugyanis minden  tartalomköltségtől meg szabadulhat- ezt a Youtube viseli majd-  és így tovább csökkentheti veszteségeit és működési költségét.

Mindez pedig lényegében az évek óta tartó, lassú lemorzsolódási folyamatnak az utolsó lépése. Az anno meghatározó szolgáltatónak számító Last.Fm mellett ma már csak a legelvakultabb Last.fm és scrobbling rajingók tartanak ki, miközben az on-demand rádiózást a tengerentúlon teljesen letarolta az anno Last.Fm vetélytárs Pandora, Európában pedig a streaming szolgáltatások próbálnak betörni  a helyére.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr735779584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása