Free Music!

A Spotify fordított hirdetés alapú modellen dolgozik

2014. július 28. - Pléh Dániel

A Spotify nemrég jelentette be, hogy immáron 10 millió prémium előfizetője van. A svéd cég mindezzel magabiztosan vezeti a streaming szolgáltatások piacát, ez azonban messze nem jelenti azt, hogy az elkövetkezendő időszakban hátradőlhetnek.

A prémium láb melletti, az év eleje óta drasztikusan kiterjesztett ingyenes láb monetizálásával eleddig a Spotify nem is nagyon foglalkozott, hiszen amolyan előszobának tekintette. Azzal azonban, hogy az ingyenességet kiterjesztette, ez a láb is kiemelt fontosságúvá vált, melynek az üzleti modelljét éppen itt volt az ideje, hogy kicsit rendbe szedjék.

spotify_ad.jpg

Követendő példa éppenséggel van, hiszen a Pandora pontosan egy ingyenes, korlátozott interaktivitást nyújtó, adaptív rádiószolgáltatással harcolt ki magának igen előkelő helyet a tengerentúli hirdetési, azon belül is elsősorban mobil hirdetési piacon.

A hírek szerit a Spotify gőzerővel készül az ingyenes láb bevételeinek növelésére. Erről tanúskodnak a cég álláshirdetései illetve a nyáron, Cannes-ban megszelőztetett, újfajta hirdetési modellel kapcsolatos elképzeléseik is.

A svéd cég hirdetési stratégiájának központjában a natív illetve a videóhirdetések állnak majd. A videóhirdetések esetében egyfajta fordított modellt szeretnének bevezetni, melynek lényege, hogy az ingyenes lábat használó felhasználók az egyes playlistek előtt kellene, hogy megtekintsenek egy videóhirdetést, ezek után az adott playlist esetében több hirdetés már nem kelle(ene) elviselniük.

A natív hirdetések leggyakoribb és legjellemzőbb megjelenési formája ugyancsak a playlistekhez lesz köthető. A hirdetőknek lehetőségük lesz ugyanis egyes playlisteket szponzorálni, s így minden felületen megjelenni, ahol a playlist látható. Ennek egy speciális megjelenése formája lesz az, amikor a Spotify Discover szekciójában található stílus, hangulat alapú playlisteket lesz lehetőség szponzorálni. (A Coca-Cola Happiness playlistje az első fecske ezen a téren)

Spotify_CocaCola.png

A natív megoldások másik fontos területe az úgy nevezet pillanatok szponzorálási lehetősége lesz. A Spotify „pillanatnak” nevez minden olyan eseményt, amelynek valamilyen formában zenei vonatkozása lehet. Így egy „pillanat” az, ha felkelünk, egy másik „pillanat” amikor lemegyünk futni, vagy elindulunk munkába. A terv az, hogy ezeket a „pillanatokat” is szponzorálhatóvá teszik majd a márkák, számára.

A tervek impozánsak, és megvalósításukban nagy feladat hárul majd a sales csapatin felül az Echonest-re és a Spotify használata közben keletkező hatalmas adatmennyiség feldolgozására. És ugyan a svéd cégnél optimisták, nem ért megjegyezni, hogy mintegy egy évvel ezelőtt az Apple is hasonlóan optimista módon állt az iTunes Radio-hoz és az azon bevezetendő hirdetésekhez, ma pedig már sokkal inkább a Beats Music-ban látja jövőjét…A Spotify helyzete még ennél is bonyolultabb, hiszen egy működő és jól működő ökoszisztémát szeretne megújítani, anélkül, hogy az elpártolás a szolgáltatástól nőne.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr616304171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása