Free Music!

Vége lehet a Spotify korlátlan ingyenességének

2015. március 16. - Pléh Dániel

A Spotify számára a 2015-ös év várhatóan az egyik legfontosabb év lesz a cég életében. A svéd cég által dominált streaming piacra belépő Youtube illetve Apple egészen biztosan alapjaiban változtatja majd meg a piaci dinamikáját.

Alapjaiban véve a két nagy szereplő belépése jó hír is lehetne, az erős márkájuk által generált extra figyelem és piacméret növelő hatás miatt. A streaming piac ebből a szempontból ugyanakkor speciális és feltételezhető, hogy a két nagy szereplő belépése kisebb mértékben növeli majd a piacot, sokkal inkább azonban a már piacon levő független szereplőktől vesz majd el felhasználókat, előfizetőket.

daniel-ek-spotify-ceo.jpg

A svéd cég minden jel szerint elmaradó tőzsdei belépése további kérdéseket is felvet az üzleti modelljét illetően. A Daniel Ek vezetése alatt állócég ugyanis még 2013 végén vezetett be korlátlan ingyenességet előbb a mobil, majd a dekstop szolgáltatására is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy drasztikusan növelni tudja felhasználószámát.

A kiadók és az előadók ugyanakkor mindig ( és most is) ellenzik az ingyenes láb létezését, hiszen meglátásuk szerint az ingyenes láb kannibalizálja a fizetős, prémium elérést. 2015-ben ugyanakkor ez a kérdés minden eddiginél fontosabbá válhat majd. Az Apple Beats Music alapú és az iTunes egészét érintő új streaming szolgáltatása ugyanis nem rendelkezik majd ingyenes lábbal, a Google Music sem, viszont a Google nagyon komoly árakcióba kezdett, a hossz ideje küszöbön álló és béta verzióban már el is indult Youtube Music Key viszont hatalmas ingyenes lábra támaszkodik majd.

A Spotify kettős hármas szorításban van az ingyenes lábat illetően. A kiadók—amelyek részben tulajdonosai is a cégnek- idén lejáró szerződéseik meghosszabbításakor egyértelműen arra törekszenek, hogy a Spotify jelentősen korlátozza az ingyenes láb igénybevehetőségét, lényegében egy próba-időszakra, előfizetőnként. A befektetők- akik egy része számára a mihamarabbi exit, másik részére számára a tőzsdére menetel a fő prioritás- ugyancsak az ingyenes funkcionalitás visszaszorítást pártolják, hiszen azzal jelentősen javulna a Spotify jelenleg nem túl rózsás eredményessége. A zenekedvelők oldaláról viszont feltételezhetően roppant nagy ellenállás és botrány kísérné a szigorítást, mintahogy kísérte 2011-ben, amikor a kiadók az amerikai piacokra lépés kapcsán támasztottak hasonló feltételt.

Kérdés, hogy Daniel Ek-ék mennyire leszek képesek ellenállni a nyomásnak. 2011-ben kénytelenek voltak eltörölni a bevezetett korlátokat. 2015-ben az azóta tovább bővített ingyenes láb korlátozása messze több lenne egyszerű PR katasztrófánál. A Spotify üzleti modelljének legfontosabb elemét ütné ki. Ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy megvalósul majd…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr876972359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása