Free Music!

Nehéz tárgyalások elé néz a Spotify

2013. február 27. - Pléh Dániel

Arról, hogy a streaming cégek üzleti modellje mennyire törékeny többször is írtunk blogunkban. Hiába az ügyfélszám meredek növekedése, hiába a befektetői bizalom, hiába tartják egyre többen ezeket a szolgáltatásokat a jövő, a zeneipar legtöbb problémáját  megoldó zenei szolgáltatásának, a jövőjük jelenleg roppant törékeny.

Éppen ezért kíséri kiemelt figyelem a vezető streaming szolgáltató a Spotify valamint  az őt észben tulajdonló kiadók közötti tárgyalásokat.  A hírek szerint a svéd cég komoly kéréssel fordul majd a kiadókhoz.   Az üzleti modell alapvetően a magas tartalomköltségek miatti fenntarthatatlansága ugyanis Stockholmban is szöget ütött a vezetők fejébe, így a Spotify szeretné s megbeszéléseken elérni, hogy a kiadók csökkentsék a fizetendő tartalomdíjakat, illetve azt is, hogy a jelenlegi csak a webes platformon elérhető, hirdetés alapú , korlátozásokkal de ingyenesen igénybevehető szolgáltatást mobil platformon is elérhetővé tegyék.

spotify-logo.jpg

Nem keveset fog tehát Daniel Ek kérni, s kérdéses, a kiadók mit szólnak majd mindehhez.  A helyzet sok tekintetbe ugyanis hasonló ahhoz, mint ami az Apple-el kialakult évekkel ezelőtt. A kiadók számára a jogdíjak csökkentése ugyanis szinte bizonyosan bevétel kiesést jelent majd, ami akkor, amikor a zeneipari bevételek folyamatosan csökkennek, érthetően nem  remélhet pozitív fogadtatást.  Ugyanakkor a kiadók számára a Spotify több,mint egyszerű és könnyen eldobható kísérlet!  Egyrészt a svéd szolgáltatás eredményei, növekedése elvitathatatlan. Ami azonban talán még ennél is fontosabb, hogy a 2012-es adatok alapján egyre több jel utal arra, hogy a streaming modell valóban képes lehet arra,hogy olyan növekedési pályára állítsa a digitális bevételeket, melyek ellensúlyozni képesek a fizikai bevételek csökkenését!

Abszolút nem egyértelmű tehát, hogy a kiadók nemet mondanak a svéd cég kérésére, sőt! A tárgyalásokhoz és a kiadókhoz közel álló források szerint a kiadók belemennek majd mind az ingyenes periódus kibővítésébe, ind a jogdíjak csökkentésébe, azonban nagyon kemény feltételekkel!

A kiadók ugyanis jó eséllyel majd strukturális változtatásokat kérnek a svéd szolgáltatótól annak érdekében, hogy a nyereségesség valóban minél hamarabb ,megvalósulhasson, illetve, hogy a nyereségesség elérésnek árából ne csupán a kiadók vegyenek részt.  Mindez a gyakorlatban nem jelent mást,hogy a svéd szolgáltatónak  csapatát vagy marketing költségeit kellene visszafognia a kiadók kérésnek megfelelően; anélkül, hogy a valóban magas szolgáltatási színvonalat veszélyeztetné mindezzel..

Daniel Ek és cége előtt tehát várhatóan kétszeresen nehéz feladat áll. A kiadók meggyőzése után ugyanis elképzelhető, hogy úgy kell átszervezniük a céget, hogy az ne befolyásolja annak sikerességét.  A svéd fiatalember eddig is nagyon sok lehetetlennek tűnő feladatot megoldott már, most úgy tűnik egy újabb vár rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr275095826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása