Free Music!

Youtube vetélytárs videószolgáltatást indíthat a Spotify!

2015. május 19. - Pléh Dániel

A Spotify kapcsán az elmúlt időszakban a domináns hírek az ingyenes láb kiadók által követelt bezárásáról illetve a minden eddigieket felülmúló veszteségekről szóltak..A svéd cég termékfejlesztési szempontból ugyanakkor egy felettébb csendes időszakon van túl, így ha innen nézzük nem meglepő, hogy készülhetnek valamire. Ha azt vesszük, hogy az Apple június első hetében tervezi bejelenteni a zeneipar lekövetkezendő évét, éveit domináló, teljesen megújított iTunes-t és várhatóan Apple Music névre keresztelt streaming szolgáltatást, akkor a dátum, május 20-a is érthető. A kérdés immáron csak az, hogy mit tervez bejelenteni a svéd cég?

spotify_news.png

Az ilyen téren felettébb jól tájékozott New York Times információ alapján a svéd cég nem kevesebbet tervez, minthogy videótartalmakkal ( zenei+szórakoztató) bővíti szolgáltatását. Meg nem erősített hírek szerint a svéd cég hosszabb ideje komoly tárgyalásokat folytat olyan komoly tévétársaságokkal és médiacégekkel ,mint az NBC, a Universal, a Fox a Viacom illetve egyéb publishing cégekkel, mint a Vice vagy éppen a Condé Nast. A források arról számoltak be, hogy a svéd cég több millió dolláros minimumgaranciát és a hirdetési bevételből való részesedést kínál a részt vevő cégek számára, és a tervekben az Amazon-hoz vagy éppen a Netflixhez hasonlóan saját gyártású tartalmak is szerepelnek.

A svéd cég célja kettős lehet. Egyrészt újabb és újabb monetizálható tartalmak bevonásával reményei szerint növelheti hirdetési bevételeit ( is) Másodsorban vetélytársai közül egyre többen kínálnak valamilyen formában videó tartalmakat. A TIDAL exkluzlv videóklipeket, koncerteket, a Google prémium Youtube videótartalmakhoz való hozzáférést, azaz jelenleg a videó tartalmak eléréshez nem hogy el kell hagyni a Spotify-t, hanem a vetélytársakhoz kell vándorolni…

A svéd cég videó tartalom piacra való belépésről nem most pletykálnak először, idestova két évvel ezelőtt hasonló, bár sokkal kevésbé konkrét hírek láttak napvilágot. Tény ami tény,a videó tartalmak kiszolgálása új architektúrát nem igényelne, így nulla vagy minimális technológia költségei lennének. A saját gyártású tartalmak segítségével pedig a Netflix vagy még korábbra visszamenve az HBO példáját követve tudna új felhasználókat illetve előfizetőket toborozni a cég.

Nem szabad ugyanakkor azt sem elfelejteni, hogy volt, aki nagyon csúnyán megjárta a videószolgáltatás indításával. Az Rdio, ugyancsak 2013-ban Vdio néven indított el szolgáltatást, ahol egyenként lehetett filmeket vásárolni a zenei tartalmak mellett, azaz a svéd cég mostani terveivel szemben, nem integrálrák az előfizetési modellbe a videó tartalmakat.

A videószolgáltatés indításának híre egy dolgot bizonyosan jelez ugyanakkor: A Spotify-nak esze ágában sincsen feltett kézzel várni és megvárni, amíg az Apple belép a piacára és elkezdi dominálni azt

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr527441868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása