Free Music!

Eljött az igazság pillanata- fizetős az Apple Music

2015. október 04. - Pléh Dániel

Június vége, azaz az Apple Music indulása óta az egyik legforróbb, legmegosztóbb téma a szolgáltatással kapcsolatban, hogy mennyire képes megszólítani a zenekedvelőket és mennyien fogják valóban aktívan használni. Az Apple Music hatalmas előnnyel indul, indult, hiszen az Apple 8.4.1 verziószám feletti operációs rendszereinek integráns részét képezi az Apple Music.

Szeptember végével ugyanakkor eljött az igazság pillanata, a júliusban indult 3 hónapos trial időszak a végéhez ért, innentől az Apple Music már mindenki számára fizetős! Meg is érkeztek az első, persze nem hivatalos- adatok arról, hol is tart most az Apple streaming szolgáltatása.

apple-music_thumb1.jpg

Azt tudtuk, hogy az Apple Music-ot nagyjából 37 millió amerikai próbálta ki a 3 hónap alatt, ami összhangban van az Apple által hivatalosan bejelentett első havi 10-11 milliós felhasználói adattal.

A New York Post friss , szeptemberi elemezése szerint 15 millióan próbálták ténylegesen ki a szolgáltatást, többségük- a megkérdezettek 61%-a- ugyanakkor az ingyenes időszak végén való automatikus meghosszabbítás kikapcsolta.

Szakértői becslések illetve a fent említett, nyáron készült statisztika alapján jelenleg nagyjából 6 millió prémium, azaz fizető felhasználója lehet az Apple Music-nak. Ez a szám várhatóan novemberben majd még tovább csökken azokkal, akik most, október elején vették észre, hogy elfelejtették lemondani a szolgáltatást és így előfizetőkké váltak. Ezzel az újabb csökkenéssel valahol 3.5-4 millió prémium felhasználónál végezhet majd az Apple a karácsonyi időszak előtt.

Hogy ez jó vagy rossz eredménynek számít? Ha onnan nézzük, hogy az Apple Music indulása előtt, tavasszal 75-100 milliós ügyfélszámokat sem tartottunk kizárhatónak, ahhoz képest hatalmas csalódás. Ha azonban magához a streaming piachoz és a vetélytársakhoz hasonlítjuk, akkor már messze nem ennyire szomorú a helyzet. Az Apple 4 millió prémium felhasználóval egy szempillantás alatt a Deezer közelébe érkezik, a prémium felhasználók számát tekintve, azaz indulása után három hónappal a világ harmadik legnagyobb streaming szolgáltatásának mondhatja magát. A Spotify utolérése nem lesz egyszerű, de a most már hamarosan valóban elinduló Youtube Music- key-vel öldöklő verseny várható a svéd cég üldözésében ,illetve a második legnagyobb streaming szolgáltató előkelő címéért folytatott versenyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr147883142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása