Free Music!

Újabb jelentős zenei akvizícióra készülhet az Apple

2016. március 18. - Pléh Dániel

Az Apple hosszú éveken keresztül nem volt különösebben aktív a digitális zenei szolgáltatások piacán. Tehette mindezt, hiszen övé volt a világ zeneipari eladásainak jelentékeny részét lebonyolító iTunes zeneáruház. A streaming szolgáltatások előretörésével ugyanakkor ez a helyzet megváltozott és ez az Apple magatartását is fundamentálisan változtatta meg.

apple_radio3.jpg

Az első lépés a Beats Music akvirálása volt, de az Apple a tavalyi évben sok, igaz nem ekkora, de fontos akvizíciót hajtott végre. Ezeknek az akvizícióknak a célja sokkal inkább az előadók kiszolgálásának megteremtése illetve az Apple kiadói álmainak megvalósítása felé mutatott.

2016 azonban ismét a nagy zenei akvizícióról szólhat az Apple életében. Tim Cook cége küztudottan hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik , az iPhone eladások növekedése pedig lassul, így a befektetők egyre hangosabban követelik az Apple vezetőségétől, hogy a hatalmas készpénzállomány egy részét új piacokra való belépésre fordítsák, ezzel enyhítve az iphone függést.

Az persze nem vehető biztosra, hogy a befektetés zenei befektetés lesz, elvégre a listát a hírek szerint olyan cégek szerepelnek, mint a Time Warner, a Netflix vagy éppen a Twitter és valamennyi teljesen logikus lépés lenne az Apple részéről.

pandora_2015.jpg

Ha és amennyiben azonban a menedzsment ismét a zeneiparban való befektetésre szavaz, úgy a jelölt egyértelmű: a Pandora! A kaliforniai céget egyszer már megpróbálta maga alá gyűrni az Apple , az iTunes Radio-val, azonban kudarcot vallott, az iTunes Radio pedig szépen lassan eltűnt a színről.

Az Apple Music sokkal jobban teljesít, és bár várhatóan idén még nem lesz piacvezető, egyre jobban megszoríthatja a Spotify-t. A Pandora akvizíciója révén az Apple valóban a legmeghatározóbb streaming szolgáltatóvá válhatna, a kérdés sokkal inkább az, hogy hogyan tudna a Pandora beilleszkedni az Apple digitális zenei ökoszisztémájába, a már üzemelő illetve tervbe vett Beats Radio-kal valamint az Apple Music-kal. Önmagában a válasz erre feltételezhetően nem leges lenne, soka nyom viszont a latba a Pandora 200 milliós felhasználói tábora és 80 millió aktív felhasználója, akiknek akár csak a 10%-át átcsábítva az Apple Music fizetős, prémium szolgáltatásába az Apple azonnal piacvezető lehetne…

Azt se feledjük, hogy az elmúlt hónapok tőzsdei zuhanása matt a Pandora most kifejezetten olcsónak tekinthető. Amíg a 100 millió felhasználóval rendelkező , tőzsdére végül nem lépő Spotify értéke 7-8, esetleg 10 milliárd dollár, addig a 200 millió regisztrált felhasználóval bíró Pandora a jelenlegi tőzsdei árfolyamának dupláján is csupán 4 milliárd dollárba kerülne. Igaz amikor valaki 200 milliárd dollár körüli szabad készpénzállománnyal rendelkezik, messze nem ezek lesznek a döntő szempontok…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr28399448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása