Free Music!

5 akvizíció ami az Apple zenei terveinek komolyságára utal...

2015. április 17. - Pléh Dániel

2012 őszén az Apple a digitális zeneletöltések 75%-át birtokolva, nyugodtan ült babérjain. A Steve Jobs majd Tim Cook által vezetett cég számára a digitális zene sokáig egy végtelenül egyszerű, egyismeretlenes egyenlet volt, melynek a megoldás minden esetben az iTunes volt. Az eleinte csupán zenekezelő, majd később áruházzá alakult szoftver előbb a tengerentúl, majd a világ legnagyobb zeneáruházává vált és úgy tűnt, az Apple számára semmi nem indokolta, hogy a streaming és egyéb zenei szolgáltatásokkal foglalkoznia kelljen.

apple-eddy-cue.jpg

Alig egy év alatt, 2013 végére aztán az Apple abban a helyzetben találta magát, hogy valamilyen formában választ kell adnia az egyre erősödő streaming piac kihívásaira. A 2013 és vége, illetve a 2014-es év elején történtek drasztikus változást indítottak el a digitális zene jelenlegi egyeduralkodójának, az Apple-nek és az iTunes-nak a piaci helyzetében.

Ezek az elindult változások pedig lépéskényszerbe hozták a hosszú éveken át végtelenül kényelmes helyzetben levő óriáscég tartalomipari részlegét. Az iTunes letöltések növekedési üteme már 2012-ben elkezdett csökkenni, s így hiába dominálta továbbra is az Apple és az iTunes az egyedi letöltési (a lá carte) piacot, a streaming szolgáltatások előretörése és az megoldásnak szánt iTunes Radio egyértelmű sikertelensége miatt az Apple lépéskényszerbe került.

Az azóta eltelt, szűk egy év eseményei, az Apple zenei téren megnyilvánuló aktivitása és nem utolsó sorban akvizícióknak sora mutatja talán legjobban, mennyire komolyan is kezdték kezelni hosszú idő után ismét a zenét Cupertioban.

 

Zenei adatszolgáltató

semetric-logo.jpgA megváltozott digitális zenei erőviszonyok egyik legeklatánsabb jele volt, amikor 2014 tavaszán a Spofity zenei adatszolgáltató céget vásárolt. A lépés ugyanis nem kevesebbet jelzett, minthogy a felhasználók számára egyre fontosabbá váló zenemegismeréshez nélkülözhetetlen a nagyon komoly adat analízis és az azon alapuló ajánlások. Az Apple ezen a téren tett akvizíciójának célpontja Semetric nevű londoni székhelyű cég volt.

 A Semetric fő terméke a Musicmetric  nevű termék (volt).  Szemben ugyanakkor az Echonest-el  Musicmetric sokkal inkább az előadók, kiadók számára szóló megoldás.Ez  volt  ugyanis az első olyan digitális zeneipari alkalmazás, amely az értékesítési adatok mellett a közösségi média említések követését is lehetővé teszi egy egyszerű, dashboard jellegű felületen keresztül az előadók, zenészek számára, akik így roppant könnyen és gyorsan képet kaphatnak arról, hogyan is szerepelnek a Twitteren, Facebook-on illetve a fontosabb legális zenei szolgáltatások berkein belül.

 

Zenei kiadó

bigmachine_logo.jpgAz, hogy az Apple számára nem lenne idegen a saját lemezkiadó indítása, már évekkel ezelőtt, az iTunes totális uralkodása és Steve Jobs idején szárnyra keltek pletykák. Jobs idővel köztudottan rossz viszonyba került a kiadókkal és azt gondolta, hogy azok sok tekintetben akadályozzák az innovációt.

A saját kiadó ötlete aztán igazán a Beats Music akvizíció, illetve a streaming szolgáltatások körül egyre határozottabban kibontakozó előadók vs szolgáltatók vita kapcsán vált egyre életképesebbe gondolattá, hogy aztán 2015 tavaszára egyértelművé váljon, hogy a közvetlen előadói kapcsolatok jelenthetik a digitális zenei szolgáltatások sikerének kulcsát.

Az talán még ugyanakkor a bennfentes iparági szakembereket is meglepte, hogy az Apple olyan hamar lépett ezen a területen, mint ahogyan azt tette. A cupertinoi cég 250 millió dollárért megvásárolta Taylor Swift kiadóját, a Big Machine-t annak érdekében, hogy exkluzív tartalmakat biztosítson maga számára, ezzel mégjobban kihangsúlyozva a többi streaming szolgáltatás egyik legjelentősebb problémáját: fontos előadók hiányát az amúgy hatalmas méretű katalógusukból!

 

Zenei szoftver

camelaudio.jpgAz akvizíciói sorában talán a legkevésbé látványos egy londoni zenei szoftverkészítő cég, a Camel Audio megvásárlása volt. A cég legfontosabb terméke az Alchemy nevű szoftver, melynek segítségével otthon, digitálisan állíthatunk elő zeneszámokat.

A cég ez év Januárjában hirtelen, minden előjel nélkül zárta be kapuit, termékei nem voltak többet megvásárolhatóak és a korábbi termékverziók támogatása is csupán ez év juliusáig marad meg. A drasztikus lépés arra utal, hogy az Apple létező termékeinek valamelyikébe funkcióként integrálná az Alchemy funkcionalitását és nem mint külön termék tervez vele.

Hogy ez a termék az iTunes lesz-e azt nem tudhatjuk, ugyanakkor az analitika szolgáltatók akvirálásával együtt azt jelzi, hogy a jövőben   Tim Cook cége az előadók és zenekészítők felé is nyitni szeretne.

Talk rádió és Podcast szolgáltató

swell-logo.jpgAz Apple az iTunes Radio-val már eleve tett egy lépést a rádió jellegű tartalmak irányába, a Swell akvizíciója révén pedig egyrészt saját nem túl népszerű Podcast megoldását válthatja ki, illetve a Swell – ami nem tesz mást, minthogy a BBC, az ESPN, a FOX, az ABC és további fontos audio podcastok híreit összesíti a tulajdonos személyes preferenciái alapján- azok számára kínál szinte tökéletes megoldást, akik szeretik a Podcast jellegű tartalmakat, ugyanakkor nehezen találnak új eleddig még nem ismert Podcastokat.Feltételezhetően a Swell kulcsszerepet játszhat majd az iTunes Radio totális újrapozícionálásában és elmozdítzásában a talk radio tartalmak felé ( is)

Streaming szoláltatás

beats-music-logo_1.jpgAz akvizíciósorozat első és egyben mai napig legjelentősebb lépése Dr.Dre és Jimmy Iovine közös projektjének, a Beats Music-nak a felvásárlása volt.

Az Apple 3 milliárd dollárt fizetett a Dr. Dre és Jimmy Iovine által indított vállalkozásért, a Beats Electorincs-ért és benne természetesen a Beats Music-ért.  Ezzel ez lett minden idők legnagyobb Apple akvizíciója! Igaz ez annak ellenére, hogy az Apple igen-igen aktívnak mondható akvizíciós téren, hiszen csak az elmúlt 18 hónapban 24 akvizíciót hajtott végre, ám ezek közül a legjelentősebb is mindössze 350 millió dolláros volt.

Az akvizícióval a Apple nem csupán egy streaming szolgáltatást vásárolt, hanem a digitális zeneipar három legkomolyabb előadó oldali szakembere került az Apple kötelékébe.Az akvizíció után, maga a Beats Music márka, valamikor, idén nyáron feloldódik és eltűnik majd, maga a tudás és a streaming szolgáltatás viszont a megújuló iTunes alapja lesz majd!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr107223435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása