Free Music!

Szintet lép az Apple az előadók kiszolgálásában

2019. november 05. - Pléh Dániel

A Spotify és az Apple nagyon sok területen   küzd egymás ellen és a streaming zenét kedvelők, illetve az előadók kegyeiért. Utóbbiak egyre fontosabb szerepet töltenek be, hiszen  a zenére is egyre inkább igaz az, ami a Netflix és az egyéb videó streaming szolgáltatók esetében, azaz, hogy az exkluzív tartalmak határozhatják meg az egyes szolgáltatások sikerét.

apple_music_amfa.png

Ebben a küzdelemben az Apple teljesen egyértelműen a sztárelőadókra helyezte a hangsúlyt, míg a Spotify- nem utolsó sorban az előadók felől érkező kritikák hatására. magára az előadók kiszolgálásra.  Elsősorban ennek tudható be, hogy a piacon utolsóként, 2018 tavaszán az Apple jelent meg saját előadói platformjával. Az Apple Music for Artists névre hallgató platformja semmi igazi újdonságot nem fog nyújtani az Apple Music-ot használó előadóknak, az egyik legjelentősebb platformként azonban ez is bőven elég lehet.

Végre elérhető az Apple előadói platformja

A digitális zenefogyasztás és a digitális zeneterjesztés térnyerésével az előadók és a kiadók viszonya szerepe sok területen és sok tekintetben ,megváltozott. Mást, nagyon mást várnak el napjainkban az előadók a zenei kiadóktól és sokkal többet a streaming szolgáltatóktól.Igen, a streaming...

 

Azt talán az Apple is érezhette, hogy  ez a béta verzióban kiadott, csak desktopon elérhető megoldás  hosszú távon kevés lesz, így  a béta megjelenést levéve, egy újabb, immáron érdemben versenyképesebb verzióval jelentkezett a Cupertinoi cég.

Ami talán a leglényegesebb a funkciók immáron mobilon is elérhetőek, azaz nem csupán desktopon, hanem  immáron külön mobil alkalmazásban is elérhető, egyelőre csak iOS alatt. ( mi lesz az Androidos előadókkal kedves Apple?)

Maga a funkcionalitás is bővült: az analitikai funkciók mélysége tovább bővült- most már a dalok életciklusának különböző időszakai  is összehasonlíthatóak, illetve megnézhető, hol, melyik tartalmi részben- albumból, playlistekből, kurált playlistekből vagy rádió jellegű listákban-  játsszák a legtöbbet az adott dalt.

Nagyon hasznos és  új funkció, hogy az előadók automatikusan figyelmeztetéseket kaphatnak, amennyiben egy adott tartalmuk életciklusának fontosabb eseményeiről. ( ha elért egy meghatározott lejátszási számot, hirtelen megugrott a hallgatottsága vagy ha egy  nagy Apple Music lejátszási listába bekerült)

Érdemben megerősödött a  földrajzi támogatás, azaz most már az előadók azt is láthatják, hogy a világ mely részein népszerűbbek a tartalmaik, hol van a legjelentősebb rajongó táboruk, egy adott daluk mennyire népszerű a különböző régiókban.

amfa_geography.jpg

Amivel azonban igazán odavág az Apple vetélytársainak az Shazam integráció! Azt, hogy az Apple kezdjen valamit érdemben a tavaly megvásárolt szolgáltatással, már régóta várta a piac, úgy tűnik egy kevésbé  központi szolgáltatás lett az első alany.

Az Apple a Shazam adta lehetőségeket is a földrajzi alapú elemzésbe illesztette bele, azaz a földrajzi elemzéseken belül láthatóak a Shazam statisztikái is. különösen hasznosak lehetnek azok a Shazam alapú statisztikák, amelyek azt is mutatják, hogy a Shazam által megtalált dalok mekkora hányada kerül be Apple Music lejátszási listákba.

Az Apple legendás arról, hogy már erősen fejlődő piacokra lép be és nyújt ott, azokon olyat, amivel magához tud  láncolni újabb és újabb vásárlókat. Az Apple Music előadói platform is jó példa erre! Addig, amíg  a Spotify egyik alapvető niche funkciója volt csupán, addig az Apple érdemben nem foglalkozott vele. (annak ellenére, hogy nagyon is beleillene mindez a modern kiadói koncepcióba, amit anno Steve Jobs dédelgetett..)

Az Apple számára az előadói analitika szerepe csak azután emelkedett meg, miután olyan szereplők jelentek meg a piacon, mint a Kobalt, amely egyértelműen a 21.századi kiadói modellt képviseli vagy miután ,maga a Spotify is nagyon erőteljesen elmozdult a kiadói irányba.  Ezen a piacon, ebben a piaci környezetben már nem engedeti meg magának  Cupertinoi cég, hogy másodlagos szintű szolgáltatást nyújtson az előadók számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6715013662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása