Free Music!

Berobbant a tőzsdére a Warner Music!

2020. június 13. - Pléh Dániel

Alig telt el egy hónap  azóta, hogy a nagy lemezkiadók tőzsdére lépési terveiről írtunk, és az egyik már le is zajlott! A héten ugyanis a Warner Music részvényei megjelentek a New Yorki tőzsde parkettjén és elindult velük a kereskedés.

warner-music-group_1.jpg

A Lev Blavatnyik orosz milliárdos által uralt cég 77 millió részvényt- a teljes cég nagyjából 1 hetedét- dobott piacra, 25 dolláros áron. Ez azt jelenti, hogy a Warner Music ezzel magát mintegy 15 milliárd dollárra értékelte, és közel 2 milliárd dollár készpénzhez jutott.  Ami azt figyelembe véve, hogy anno az orosz milliárdos összesen 3 milliárd dollárért vásárolta meg a küszködő kiadót, mutatja, hogy a streaming szárnyalása mennyit is javított a zenei kiadók tőzsdei értékelésén.


Nagyon izgalmas mellékszálak

A Warner Music tőzsdére menetele előtt történt azért egy s más érdekes dolog… Az egyik- utólag- szimplán pletykának minősíthető. De ettől még igaz, hogy a tervezett tőzsdére lépés előtt a Hollywood reporter azt állította, hogy a Warner Musicot tulajdonos, az Acces Industries végül mégsem viszi tőzsdére, hanem inkább eladja a Szaúdi állami befektetési alapnak.

Sokkal jelentősebb valóságalapja volt ellenben annak a információnak, hogy  a Tencent Music vásárol részesedést még a tőzsdére menetel előtt a lemezkiadóban.   Ez tulajdonképpen egy megszokott lépés részeként is felfogható ( lenne)  hiszen a tőzsdei részvénykibocsátások előtt megszokott, hogy a kibocsátók ,a befektetési bank segítségével  előre értékesíteni próbálnak bizonyos részvénymennyiséget. A Warner Music illetve az Access Industries esetében ez a mennyiség a teljes mennyiség közel felére rúgott, azaz Lev Blavatnyik amennyire csak lehetett szeretett volna biztosra menni.

tencent-labels.jpg

Az azóta hivatalosan is megerősített adatok alapján a kínai óriás cég két ütemben, összesen  4+4 millió darab részvényt vásárolt, amellyel 1.6 %-os tulajdonossá vált a nagy múltú kiadóban, és a teljes kibocsátott részvénymennyiség  több, mint 10%-a  kezében összpontosul!

Tovább fokozza az izgalmat, ha időben kicsit visszautazunk 2018-ba, amikor is a Warner Music és a Sony Music közösen 100-100 millió  dollár értékben vásároltak részesedést.. a Tencent Music-ban!Illetve a Tencent Music  nagyon hasonló konstrukcióban birtokol tulajdonrészt a  piacvezető streaming szolgáltató Spotify-ban és vica versa.

No és persze amikor a Tencent-ről beszélünk, egy pillanatra sem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a kínai cég tavaly ősszel a világ legjelentősebb zenei kiadójában, a Universal Music-kban is részesedést szerzett!

A kínai monstrumnak tehát részesedése van:

  • a streaming piac vezető szolgáltatójában a Spotify-ban
  • A piacvezető, legjelentősebb zenei kiadóban
  • A második legnagyobb zenei kiadóban
  • A világ egyik legjelentősebb növekedési potenciállal rendelkező piacának vezető streaming szolgáltatójában

Ha pedig mindehhez még azt is hozzáadjuk, hogy az első kereskedési napon a cég részvényei 20%-ot emelkedtek  , és ezzel 2.6 milliárd dollárral nőtt a cég értéke, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Warner Music tőzsdei bevezetése bomba siker volt minden szempontból!

warner-stock_price.jpg

Mintegy 2 évvel ezelőtt, a Spotify tőzsdére lépése kapcsán írtuk akkor azt, hogy a svéd cég nagyon sok tekintetben ideális pillanatot választott a parkettra lépésre.  Azok a befektetők ugyanis, akik szerették volna kivenni a részüket a streaming piac várható brutális és még hosszú éveken át tartó növekedéséből, nem sok mindenből választhattak. A Pandora egyre kevésbé opció, a borús kilátások miatt, így csupán a Vivendi (a Universal Music tulajdonosa) és a Spotify marad, ahová befektethettek.

A Spotify aztán sok tekintetben élt is ezzel a lehetőséggel, a kiadók pedig  nem szeretnék, hogyha a streaming piac felfutásának jótékony hatásaiból a tőzsdén csupán a streaming szolgáltatók részesülnének. Ezért lépett meglepően gyorsan a Universal és a Warner Music illetve tulajdonosaik is.

A Warner Music ugyanakkor valóban lépett is, míg a piacvezető kiadó saját maga csak majd 2023-ban jelenik meg a tőzsdén. Így azon befektetők számára, akik zenei kiadóba szeretnének befektetni és hisznek abban, hogy a zenei szolgáltatók- mint a Spotify, az Apple Music- nem tudnak a kiadók nélkül létezni, azok számára majd 3 éven át a Warner Music lehet majd a nagy betűs befektetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5615727434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása