Free Music!

Hirtelen megszaporodtak a kérdőjelek az Xbox Music körül

2014. augusztus 05. - Pléh Dániel

Az idei évben a streaming zenei szolgáltatások piaca elképesztőmértékben élénkült meg. Azt is mondhatnánk, hogy a 2013-ra várt piaci konszolidáció az idei éven indult el, de olyan ütemben, mintha a tavalyi év lemaradását is szeretné behozni!

A folyamat a Spotify- Echonest akvizícióval kezdődött, majd az Amazon nagyratörő zenei terveivel folytatódott és eleddig az Apple-Beats illetve a Google-Songza akvizícióval kulminálódott.

Az, hogy az Apple-Beats tranzakciók mindenkit lépéskényszerbe hoz, nem meglepő, az ugyanakkor, hogy a vetélytársak igen gyorsan- gyakorlatilag megelőzve a megállapodás életbelépését- reagáltak. Az azóta bejelentett akvizíciók, piaci lépések- a Songza Google általi akvizíciója, az Amazon fapados streaming szolgáltatása, a hamarosan induló Youtube Music Pass- mind-mind azt jelzik, hogy a tengerentúli streaming piac bővülése nem lassul, sőt. Ugyanakkor a klasszikus, streaming szolgáltatások felől egyre több szereplő próbál más irányba elmozdulni, mind a kínálat, mind az árazást tekintetében.

Xbox-Music-Logo.png

A Microsoft helyzete sok tekintetben speciálisnak mondható. A 2012 év végén piacra vitt, alapvetően streaming központú, de a Pandora-hoz hasonló, adaptív rádió szolgáltatással is rendelkező XBOX Music szolgáltatása, ha lassan is, de tovább bővült, bővül. Hosszas küzdelem után minden, konkurens platformon megjelent , a Nokia akvizíció miatt ugyanakkor szükségessé vált a Microsoft zenei szolgáltatásainak harmonizációja- ami a jelek szerint a Nokia Mixradio függetlenedésével oldódik meg, az akvizíció kapcsán bejelentett létszám és költségcsökkentés kapcsán ugyanakkor az Xbox Music sorsát illetően és megszaporodtak a kérdőjelek. Különösen azután, hogy a Redmondi cég beszüntette az XBOX-ra a prémium tartalmak előállítását.

Joe Belfore, a Windows Phone-ért felelős vezérigazgató helyettes aztán gyorsan igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, és a hírek szerint a közeljövőben az Xbox Music felhő alapú szolgáltatással is bővülhet.

xbox_belfore.jpg

A redmondi cég ugyan nem jelentette hivatalosan be, azonban leleményes programozók egy OneDrive Music folder névre keresztelt- azaz a Microsoft saját, már most is létező felhő alapú tárhely szolgáltatásával integrált- zenei tartalmak tárolására szolgáló és az Xbox Music-kal integrált szolgáltatás nyomaira bukkantak.

Mindez azt jelentené- amennyiben valóban megjelenik majd a Microsoft a szolgáltatással-, hogy a zenekedvelők, amellett, hogy élvezhetik az Xbox Music streaming szolgáltatását, saját zenei tartalmaikat is feltölthetik majd a szolgáltatásba. Ezt jelenleg a fontosabb szereplők közül csak a Google teszi lehetővé, így a Microsoft a lépéssel valóban nagy és fontos lépést tehet(ne)

A Microsoft tett egy teljesen publikus lépést is az Xbox Music-kal kapcsolatban: megnyitotta a szolgáltatása API-ját a fejlesztők számára. A fejlesztők az egyes dalokhoz kapcsolódó metaadatokat, linkelési valamint 30 másodperces belehallgatási lehetőséget kapnak majd a szabványos API funkcionalitáson felül.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a Microsoft ösztönözni is igyekszik a fejlesztőket arra, hogy használják az Xbox API-ját: affiliate programot indítottak, melynek keretében a partnerek, minden általuk hozott előfizető után 5 százalék részesedést kapnak majd ,minden Xbox Music költésből.

A Microsoft tehát a jelek szerint nem mond le legújabb zenei szolgáltatásáról- ( ha ezt tenné, az csak akkor nem jelentene hatalmad kudarcot, amennyiben komoly akvizícióra készülnének Redmondban, zenei téren..) ellenben aktívan készül az Xbox Music továbbfejlesztésére. A feladat nem lett kisebb és könnyebb, mit az elmúlt szűk két év során. A Microsoftnak egy olyan piacon kell, kellene bizonyítania, amely a nyitottságról és a folyamatos változásról szól. Valljuk be, ezek közül egyik sem számít az erősségüknek, ennek ellenére az is biztos, hogy egykönnyen nem adhatják fel…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr866167179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása