Free Music!

Melyik streaming szolgáltatás a legnagyobb a világon?

2014. december 30. - Pléh Dániel

2015, a Youtube Music Key megjelenésével nem sok kérdés lesz azt illetően, melyik is a legnagyobb streaming szolgáltatás. Ha ehhez még hozzávesszük az Apple ugyancsak prognosztizált és az iTunes-al integrált Beats Music-on alapuló streaming szolgáltatását, akkor 2015 végére az első két hely jó eséllyel elkelt, így nem ért rögzíteni az utolsó békeév végén az állást..

top_musicservices.jpg

Forrás:Billboard.biz

A piacot jelenleg a Spotify vezeti, mind az összes, mind a prémium felhasználókat tekintve, közel 60 millió felhasználóval és 10 millió prémium előfizetővel. A svéd céget az elképesztő terjeszkedésének köszönhetően 180 országban elérhető francia Deezer követi. A francia cég nagyon jó példa ugyanakkor arra is, hogy a féktelen globális terjeszkedés önmagában nem elégséges. A Deezer háromszor annyi piacon,mint a Spotify alig ötödannyi prémium előfizetővel rendelkezik.

A dobogó képzeletbeli harmadik fokára egy olyan szolgáltatás lépett, amely 2-3 évvel ezelőtt a létezés hatására sodródott, hogy aztán szép lassan, szisztematikus munkával fokozatosan növelje népszerűségét és közelítse meg a Deezer-t. A Rhapsody, a várt nagy szereplők mellett 2015 meglepetése lehet a streaming piacon!

A dobogóról éppenhogy csak lemaradt az, az Rdio, amely azóta már irányt váltott és inkább a Pandora-t próbálja meg követni, ingyenes on-demand rádióként.

Már az Rdio-ra is igaz sok tekintetben, de a mögötte álló helyezettekre feltétlenül, hogy ezek a streaming szolgáltatások már inkább regionálils, niche szolgáltatásoknak tekinthetőek (a Gogole All Access-t leszámítví természetesen ) melyek esetében a prémium felhasználók aránya vagy nem is ismert vagy csak csupán becsülhető.

A sorrend még egy dologra rávilágít, ez pedig a streaming piac 2013-ban elkezdődött, aztán 2014-ben igazán felerősödött racionalizációja. A 2014-es év akvizícói következtében nem lehet ott a listán a Beats Music, a Songza illetve megszűnése miatt a Turntable.fm.

A lista illetve a listáról hiányzó cégek és szolgáltatások - Pandora, Soundcloud- plasztikusan kirajzolják azt a tényt is, hogy a vezető zenei szolgáltatások bizony messze nem a streaming szolgáltatások, sokkal inkább a streaming jellegű szolgáltatások…

2015 egyik nagy kérdése- a nagy médiacégek belépésnek hatásán túl- pontosan az , hogy mi történik majd magukkal a szolgáltatások funkcionalitásával, mennyire konvergálnak majd egymás felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr676724771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása